- Ce inseamna HCM?
- HCM vs. HRM
- Definitie HCM / HCMS
- Care este scopul unui soft HR?
- Ce face un sistem HCM?
- Istorie si evolutie
- HR in cloud
- Cine foloseste HCM software?
- Cand e nevoie de un soft de resurse umane?
- Importanta unui sistem HCM
- Functionalitatile unui soft de management resurse umane
- Beneficiile utilizarii unui soft pentru resurse umane
- Cum alegi solutia HR?
- Exemplu de HCM software
Ce este Human Capital Management (HCM)? Solutii software HRM pentru Resurse Umane
Human Capital Management (HCM) software, frecvent denumit si HRM software sau soft de resurse umane (HR software), este o aplicatie care sustine companiile in procesul de management al resursei umane, gestionand ciclul complet de evolutie a angajatului, de la recrutare la pensionare. Intr-o singura aplicatie, companiile pot beneficia de functii pentru digitalizarea proceselor de recrutare, salarizare, pontaj, training si raportare. Resursa umana este astfel privita nu ca un cost, ci ca un activ de baza pentru afaceri, iar programele pentru resurse umane permit valorificarea la maxim a fortei de munca prin investitii si gestionari strategice. |
Ce inseamna HCM?
Human Capital Management
HCM este acronimul pentru denumirea englezeasca a solutiei Human Capital Management, care tradusa in limba romana inseamna Managementul Capitalului Uman. Alte denumiri utilizate sunt: HRM – Human Resources Management (Managementul Resurselor Umane); HR – Human Resources (Resurse Umane); HRMS – Human Resources Management System (Sistem de Management al Resurselor Umane); HRIS – Human Resources Information System (Sistem de Informatii privind Resursele Umane).
HCM vs. HRM
Similaritati intre HCM si HRM
Cea mai importanta asemanare intre HCM si HRM tine de faptul ca ambele vizeaza departamentul de HR ce se ocupa de forta de munca / angajati si de toate aspectele conexe precum:
Cum resursa umana este considerata a fi cel mai valoros activ al oricarui business, atentia si eforturile sunt indreptate spre pastrarea unui nivel crescut de satisfactie in randul angajatilor, astfel incat acest aspect sa determine o prestatie imbunatatita a acestora in activitatea pe care o desfasoara.
Diferenta intre HRM si HCM
Sistemul HRM asigura nevoile de baza pentru HR in cadrul companiilor mici si medii. Solutiile HCM online, pe de alta parte, acopera o gama mai larga de activitati, dispunand de functii extinse pentru gestionarea ciclului complet de evolutie a angajatului si sunt concepute pentru a suporta conformarea globala si cerintele de salarizare de la nivel international ale intreprinderilor mari.
De asemenea, solutiile HCM dispun si de capabilitati de analiza avansata, includ date de referinta din industrie si functii pentru raportari complexe. O astfel de solutie HR ofera control si actioneaza la un nivel mult mai cuprinzator, adresand aspectele din companie la nivel strategic, nu doar operational sau administrativ.
Sistemele HCM online acopera nevoi precum urmarirea si implementarea pe termen lung ale unor strategii eficiente privind resursa umana, valorificand la maxim potentialul angajatilor si simpificand procesele de HR, in paralel.
Definitie HCM / HCMS
Human Capital Management este un set de practici legate de managementul resurselor umane, axate pe nevoia unei organizatii de a imbunatati procesele privind recrutarea, gestionarea si dezvoltarea angajatilor, avand ca scop cresterea valorii acestora pentru companie.
O definitie pentru HCMS ar fi urmatoarea: este o aplicatie software care integreaza si combina activitatile si practicile departamentului de HR cu tehnologia informatica. Cu un astfel de program de resurse umane, o companie poate crea o baza de date care sa cuprinda toate informatiile despre angajati, dar si despre alte aspecte care ii implica.
Care este scopul unui software HR?
Scopul unui soft pentru resurse umane este de a oferi control asupra modului in care organizatia gestioneaza aspectele privitoare la forta de munca pentru ca, in final, sa valorifice la maxim potentialul resursei umane, simplificand totodata activitatile cu privire la HR.
Citeste si articolul: 6 beneficii obtinute in urma utilizarii unui software resurse umane
Ce face un sistem HCM?
Sistemele de management resurse umane transforma functiile administrative traditionale din HR, precum gestionarea recrutarilor, a instruirilor, a statelor de plata, dar si a compensatiilor si performantelor, in oportunitati de stimulare a performantei. Un software HCM inregistreaza si stocheaza un volum foarte mare de informatii despre angajati intr-o baza de date si automatizeaza procesele ce tin de resurse umane. Solutiile HR de top ofera capabilitati de analiza avansata, ceea ce ajuta angajatorii sa obtina usor informatii despre cel mai bun mod de a recruta si de a pastra angajatii talentati.
Un soft performant de resurse umane iti va permita sa:
- Asiguri o mai buna experienta angajatilor
- Simplifici procesele de HR / administrare interna
- Gestionezi eficient datele angajatilor
- Obtii informatii relevante despre forta de munca
- Sustii dezvoltarea angajatilor si cresterea performantei
Istoria si evolutia sistemelor software pentru HR
Primele programe de gestionare a personalului aveau ca functie principala salarizarea. Treptat, volumul din ce in ce mai mare de date a determinat in companii nevoia unor programe HR de gestionare a angajatilor si a informatiilor privind resursa umana. HRIS, predominant in perioada anilor 1980, a evoluat de la pastrarea evidentei datelor despre angajati si salarizare la instrumente analitice complexe, la fel cum si managementul resurselor umane a inceput sa se focuseze si pe activitati ce vizau cresterea productivitatii angajatilor. Prin urmare, noile aplicatii aparute includeau functii special concepute pentru atragerea, pastrarea si recompensarea corespunzatoare a fortei de munca.
Programele de resurse umane in prezent
Pana in 2000, programele de resurse umane au ajuns sa includa capabilitati destinate recrutarii si administrarii personalului, functii de pontaj, salarizare, gestionare a compensatiilor, training angajati, raportare cheltuieli si gestionare a performantei. In prezent, sistemele software de management resurse umane sunt prevazute cu o varietate mare de functii bazate pe tehnologie performanta, fiind adaptate celor mai specifice nevoi. Automatizarea procedurilor administrative a dus la economii majore de timp si la posibilitatea de a crea strategii cat mai potrivite pentru gestionarea personalului si a tuturor proceselor ce tin de HR.
HR in cloud
Mobilitatea, siguranta datelor si accesul in timp real la informatii cheie sunt elemente vitale pentru succesul unei organizatii ce se bazeaza pe resursa umana. O solutie cloud HCM iti permite sa stochezi in siguranta si sa gestionezi usor toate datele in dosarul electronic al fiecarui angajat in parte, avand astfel tot timpul la dispozitie o biblioteca electronica cu intregul set de acte si documente organizat la zi. Un soft HR in cloud iti ofera siguranta, control, update automat si sustenabilitate.
Cine foloseste HCM software?
Cand vorbim de soft resurse umane, vorbim de o solutie ce poate fi folosita de orice business, indiferent de dimensiunea acestuia sau domeniul de activitate. O astfel de solutie HCM este folosita de cei care isi doresc sa gestioneze eficient resursa umana, sa automatizeze procesele de HR si, totodata, sa obtina rezultate exceptionale prin motivarea angajatilor. Sistemul pentru managementul resurselor umane este utilizat, de regula, de companii care vor sa scape de procesele complicate de HR, de taskurile repetitive si de teancurile de documente si care vor sa creasca performanta companiei cu ajutorul resursei umane.
Managerii de HR
Pot folosi softul de management resurse umane pentru a gestiona tot ciclul de evolutie a angajatului in companie, de la angajare si pana la pensionare. Sistemul le ofera un centru de informatie unic pentru datele tuturor candidatilor si angajatilor din companie. Managerii pot realiza organigrama companiei, pot monitoriza performanta angajatilor si pot concepe strategii pentru o mai buna valorificare a resursei umane, softul permitand o raportare rapida, in timp real, pe toate procesele de HR. Totodata, un sistem de management resurse umane faciliteaza administrarea de personal pentru grupuri de companii.
Angajatii
Utilizeaza softul de HR pentru a accesa informatiile de care sunt interesati si pentru a imbunatati colaborarea si comunicarea, sistemul facilitand inclusiv comunicarea cu angajatii din locatii diferite. De asemenea, o solutie pentru gestionarea resurselor umane aduce economii semnificative de timp datorita modulului de self-service pentru angajati. In plus, un soft de HR simplifica procesul de onboarding, ofera transparenta asupra activitatilor si acorda suport in dezvoltarea competentelor angajatilor.
Pe langa accesul in timp real la date (la nivel de echipa, departament sau companie / grup de firme) si contributia la claritatea structurii organizatorice si a fluxurilor de raportare, o aplicatie perfomanta de HR sustine desfasurarea rapida si coerenta a evaluarillor de performanta. Mai mult, recrutarile se desfasoara rapid, la fel ca mare parte din aspectele administrative de HR.
Cand e nevoie de un soft de resurse umane?
Utilitatea unui soft HCM online apare atunci cand gestionarea resursei umane, a informatiilor si rapoartelor, dar si a altor aspecte de natura administrativa / organizationala intampina dificultati ce tind sa afecteze performanta in companie si imaginea businessului.
Volumul mare de informatii, greu de gestionat si accesat, generarea dificila a rapoartelor, problemele in comunicare sau in evaluarea performatelor si lipsa acuratetei – sunt doar cateva din provocarile intalnite in companiile care nu folosesc un sistem performant pentru resurse umane. De regula, businessurile care nu si-au automatizat procesele de HR pierd mult timp cu activitati manuale repetitive si predispuse erorilor, blocand personalul departamentului de resurse umane cu taskuri ce nu aduc plus valoare afacerii.
Importanta unui sistem HCM in mediul de afaceri actual
Schimbarile din ultimii ani de pe piata muncii si adoptarea de noi moduri de lucru (regim de lucru remote, de la birou sau hibrid), impreuna cu modificarile privind asteptarile angajatilor – sunt cateva din aspectele care au determinat noi provocari in zona de HR. Prin urmare, companiile au inceput sa constientizeze tot mai mult importanta unui soft pentru resurse umane si a digitalizarii zonei de HR.
In prezent, cu o singura aplicatie de HR, businessurile au posibilitatea de a-si optimiza toate procesele HR, gestionand eficient activitatile de recrutare, salarizare, pontaj, training si raportare. In companiile in care se utilizeaza sisteme performante pentru gestionarea resursei umane, angajatii se simt conectati, stimulati, productivi si au la dispozitie intrumentele necesare pentru a-si imbunatati performantele, ceea ce determina un grad crescut de satisfactie in randul acestora. Comunicarea cu angajatii si intre angajati este lipsita de stres, fiind eficienta si la obiect, prin urmare si rezultatele obtinute de acestia tind sa influenteze pozitiv viitorul companiei.
Afla mai multe detalii despre aplicatiile software pentru HR
Alege un soft HR care optimizeaza timpul angajatilor tai. Cu SeniorHR, echipa se va concentra pe obiectivele relevante, fara a pierde timp cu activitati birocratice.
Functionalitatile unui soft de management resurse umane
Un HCM software performant include, de regula, o gama larga de functii utile pentru HR, de la administrare la recrutare si pana la managementul performantei resursei umane. Datorita structurii modulare, companiile au posibilitatea de alege acele functionalitati care se potrivesc nevoilor fiecarei organizatii in parte.
Module si functionalitati pe care le poti gasi la un soft modern de HR:
Acest modul iti permite sa gestionezi structura organizatiei si rolurile existente. Modulul include functii pentru realizarea catalogului de roluri din organizatie, pentru analiza personalului pe departamente si pentru maparea matricei competentelor.
Cu acest modul poti gestiona istoricul tuturor angajatilor, de la primirea CV-ului pana la onboarding. Modulul cuprinde functii pentru: managementul fluxului de aprobari, raportare avansata, managementul etapei de onboarding, utilizare pe dispozitive mobile, managementul integrat al surselor de recrutare, digitalizarea procesului de recrutare, gestionarea de date personale cu respectarea GDPR.
Modulul te ajuta sa obtii rapid rapoarte complete pentru salariati si colaboratori. Fuctionalitatile de care dispune sunt: gestionarea oricarui program de lucru, aplicatia mobila de pontaj, managementul automat al fiselor de pontaj.
Modulul te ajuta sa accesezi rapid si usor toate datele necesare pentru calculul salarial. Pontaj pentru salariati si colaboratori, time management, generarea de rapoarte customizabile, configurarea customizata pentru elementele de calcul, calculul automat al concediilor medicale – sunt cateva din zonele acoperite cu acest modul.
Este destinat gestionarii documentatiei pentru toti angajatii si colaboratorii. Functiile permit managementul administrativ multi-companie si managementul activitatilor de personal, centralizand intreaga activitate de administrare de personal, la nivel de organizatie sau grup de firme.
Acest modul te ajuta sa centralizezi intreaga activitate de onboarding a viitorului angajat. Softul de resurse umane face posibila automatizarea unor procese precum generarea automata a contractului de munca pe baza unor template-uri si te ajuta sa gestionezi activitatile de integrare.
Acest modul te ajuta sa asiguri transparenta operationala prin diseminarea obiectivului general al companiei pana la ultimul membru al echipei, astfel incat toti angajatii sa aiba obiective clare si aliniate la nivel de departamente si organizatie. Softul de resurse umane te ajuta sa colectezi automat feedback si sa masori performanta angajatilor si, nu in ultimul rand, sa ii sustii in procesul de dezvoltare personala.
Face posibila gestionarea usoara a activitatilor de formare si training din organizatie, oferind feedback pe programe si functii de automatizare a proceselor de HR ce permit optimizarea fluxului de aprobari si nu numai.
Un soft HR modern include optiuni de self-service, permitand angajatilor sa efectueze singuri o varietate mare de activitati. Prin acest modul, managerii, impreuna cu ceilalti angajati, au acces la documente si date de interes in timp real, prin conturile proprii. Sistemul face posibila generarea de cereri si setarea unor fluxuri de aprobari. In plus, angajatii pot solutiona o serie de taskuri direct de pe mobil.
O solutie moderna de HCM online faciliteaza comunicarea interna, la nivel formal si informa, cu ajutorul unui portal pentru angajati. Functiile acestui modul ofera suport pentru onboarding, sustin colaborarea intre angajati si asigura suport in activitatile de recrutare interna.
Prin acest modul, softul iti ofera acces rapid la date centralizate pentru a fi la curent cu tot ce se intampla in departamentul de HR. Utilizatorii dispun atat de functii de analiza a datelor (HR Analytics) si pot realiza si distribui usor rapoarte flexibile, imbunatatind procesul decizional.
Citeste si articolul: Contractul de munca cu zero ore, o noua propunere legislativa
Beneficiile utilizarii unui soft pentru resurse umane
Pentru companiile care nu dispun de un soft de resurse umane, managementul angajatilor este o sursa de taskuri repetitive si consumatoare de timp ce necesita personal suplimentar si costuri ridicate. Utilizarea unui sistem pentru managementul resurselor umane elimina aceste aspecte si aduce o gama larga de beneficii, rezultatele obtinute cu un software HCM nefiind limitate doar in zona departamentului HR – Resurse Umane.
Top beneficii si avantaje obtinute cu un soft de resurse umane:
- Productivitate crescuta in intreaga organizatie, datorita automatizarii fluxurilor de lucru si a functiilor HCM ce sustin retentia si motivarea angajatilor;
- Reducerea considerabila a costurilor – un avantaj rezultat, printre altele, din cresterea productivitatii si din eliminarea erorilor si sarcinilor manuale repetitive;
- Centralizarea corecta a informatiilor si luarea unor decizii mai bune intr-un timp mai scurt, softul HCM online asigurand accesul rapid la o baza de date bine pusa la punct si la diverse rapoarte detaliate;
- Imbunatatirea comunicarii intre angajatii din interiorul echipelor, dar si intre departamente, un sistem HR oferind acces la informatii utile prin intermediul organigramei companiei;
- Trasabilitate si control printr-o evidenta corecta a tuturor informatiilor de interes si prin urmarirea atenta a fluxului documentelor si a activitatilor ce privesc resursa umana;
- O experienta imbunatatita pentru resursa umana datorita accesului rapid, de oriunde, la documente si informatii corecte, dar si prin gestionarea optimizata a fiecarei etape din ciclul de evolutie a angajatului;
- Conformarea intocmai la legislatia in vigoare (inclusiv respectarea normelor GDPR) – asigurata prin utilizarea unui soft HCM online pus la dispozitie de un furnizor de incredere.
Cum alegi solutia HR potrivita pentru businessul tau?
Pentru a alege cel mai bun software HR de resurse umane pentru compania ta, trebuie sa ai in vedere incheierea unui contract de parteneriat cu un furnizor de solutii software de incredere si sa tii cont de nevoile specifice ale businessului tau. Prin urmare, este recomandat sa realizezi in prima faza o analiza aprofundata a nevoilor din zona de HR si a obiectivelor propuse.
Asadar, solutia HCM potrivita pentru businessul tau va trebui sa corespunda cerintelor specifice din compania pe care o reprezinti si sa dispuna de functionalitati ce au la baza tehnologii moderne care permit gestionarea usoara a intregului ciclu de evolutie a angajatului. Un soft bun de HR ofera acces la informatii de oriunde si gestioneaza rapid si sigur un volum foarte mare de date, vine cu o interfata prietenoasa si e capabil sa simplifice rapid procesele de HR, totodata amplificand, fara prea mult efort, valoarea resursei umane intr-o companie.
Exemplu de HCM software in Romania
Un exemplu de soft performant pentru resurse umane de pe piata de solutii HR din Romania este SeniorHR, solutie HCM pusa la dispozitie de Senior Software. Cu o interfata prietenoasa, sistemul SeniorHR permite gestionarea proceselor de recrutare, salarizare, pontaj, training si raportare, intr-o singura aplicatie.
Softul de HR se integreaza cu orice sistem ERP si dispune de functionalitati multiple, companiile avand posibilitatea de a alege acele module ce corespund nevoilor proprii de business. Solutia HCM online de la Senior Software este customizabila, scalabila si ofera toate instrumentele necesare pentru ca fiecare angajat sa contribuie la succesul organizatiei, punandu-i in valoare pe acestia de oriunde s-ar afla.