Ce este si ce inseamna MRP – Material Requirements Planning?

MRP (Material Requirements Planning) este un modul al aplicatiei APS pentru planificarea si organizarea activitatilor si operatiunilor de productie – care permite planificarea achizitiilor de materii prime si materiale necesare pentru realizarea produselor finite, avand in vedere toate vanzarile prezente si viitoare. Pe scurt, MRP asigura disponibilitatea materialelor necesare in cadrul procesului de productie pentru ca raspunde la urmatoarele intrebari: ce, cat si cand este necesar pentru buna desfasurare a activitatii din fabrica?

Solutia de planificare a necesarului de materii prime si materiale

indeplineste urmatoarele obiective:

  • Asigura disponibilitatea materiilor prime si a produselor care trebuie livrate clientilor
  • Planifica activitatile principale ale fabricii, respectiv: achizitiile, livrarile si productia
  • Mentine stocurile de produse si materii prime la cel mai scazut nivel posibil

aducand beneficii precum:

  • Reducerea costurilor cu aprovizionarea si stocarea marfurilor
  • Reducerea sau chiar eliminarea risipei din procesul de productie
  • Reducerea timpului dedicat aprovizionarii cu materii prime

Cum functioneaza un modul MRP?

Acesta isi extrage informatiile din 3 surse principale:

  1. planul operatiunilor din fabrica – aici sunt detaliate atat cantitatile aferente fiecarui produs care urmeaza sa fie realizat, cat si data la care este necesar
  2. reteta de productie –  reprezinta lista de materii prime, componente, ansamble si subansamble necesare pentru realizarea unui produs finit
  3. informatiile despre stoc – acestea includ, pe langa datele despre stocul disponibil si cel deja comandat, si informatii precum intervalul de livrare de la furnizor sau marimea loturilor.
Ce este si ce inseamna MRP - Material Requirements Planning planificare productie

Pornind de la toate aceste informatii, modulul MRP (al solutiei software APS) determina in mod automat necesarul net de materiale, materii prime, componente, ansamble si subansamble necesare pentru un anumit interval de timp predefinit.  Mai departe, sunt generate comenzile planificate de productie, autorizeaza realizarea acestora prin emiterea ordinelor de productie si eventual anuleaza sau revizuieste anumite cantitati stabilite anterior si care nu mai corespund noii planificari.

close-link
close-link
close-link
close-link