4 pasi pentru controlul deplin al stocurilor din productie
1. Transforma calitatea in strategie operationala
Inca din fabrica, vizibilitatea joaca un rol esential in procesul de productie. Insa, cand folosesti pixul si hartia pentru managementul proceselor din depozit, este dificil si de durata sa verifici daca au fost efectuate controalele de calitate corespunzatoare. Si daca te bazezi pe controlul proceselor statistice (SPC) pentru a sustine imbunatatirea calitatii, ai acces asupra tendintelor abia dupa ce sunt introduse, incarcate si raportate datele.
Adesea, poti pierde timp cu sortarea hartiilor sau a spreadsheet-urilor pentru a te asigura ca exista documentatia corespunzatoare pentru managementul calitatii. Capturarea fiecarei etape in mod digital si automatizarea proceselor din depozit care influenteaza planul de productie iti ofera un control al comportamentului operational si te ajuta sa obtii rapid documentatia pentru conformarea la standardele de calitate.
Totodata, avand un control digital asupra datelor, histogramele din sistemul SPC sunt disponibile in timp real. In acest mod, operatorii pot observa imediat tendintele de depasire a limitelor prestabilite si pot dispune masurile necesare inainte ca situatia sa degenereze si sa presupuna o crestere a costurilor si a timpilor de lucru.
2. Creste acuratetea stocului prin trasabilitate
Folosirea scanerelor de coduri de bare la intrarea materiei prime in fabrica si la fiecare pas din procesul de productie, presupune ca tu sa stii cu exactitate care este locatia stocului si unde a fost mutat. Pentru fiecare activitate din zona de productie are loc un transfer de date in procesul de trasabilitate. Astfel, o trasabilitate ridicata iti ofera harta completa asupra traseului pe care il au materialele in fabrica si asupra modului in care acest traseu este relevant pentru fiecare produs si in expedierea bunurilor finite.
3. Imbunatateste colaborarea cu furnizorii
Siguranta ca nu exista nici o intrerupere a lantului de aprovizionare este esentiala pentru livrarea la timp a produselor. In acelasi timp, asigurarea ca tii pasul cu preturile fluctuante ale materiilor prime este esentiala pentru mentinerea profitabilitatii.
Foloseste un sistem pentru managementul depozitului care iti ofera posibilitatea sa imbunatatesti colaborarea cu furnizorii si clientii tai si care iti permite sa fii la curent cu informatii precum: pretul de piata al materiilor prime, statusul comenzilor, specificatiile de calitate si multe altele.
In plus, comunicarea EDI in timp real iti va oferi posibilitatea sa faci tranzactii rapide si flexibile de business. Mai mult, prin urmarirea performantei furnizorilor ai siguranta ca depozitul tau este conform cu standardele de calitate urmarite si te asiguri ca preturile sunt ajustate in functie de indicii de marfuri, astfel incat sa nu iti fie afectat profitul.
4. Identifica si pastreaza forta de munca valoroasa
Nu poti avea control deplin asupra stocurilor fara sa detii controlul asupra fortei de munca. Lipsa fortei de munca si mai ales a personalului calificat constituie si la ora actuala o adevarata problema in fabricile din Romania. Prin urmare, o buna strategie pentru ca businessul tau sa nu fie atins de problema deficitului de personal sta in identificarea angajatilor valorosi si transformarea mediului de lucru intr-unul atractiv.
Un soft performant pentru managementul depozitului te ajuta sa monitorizezi activitatea personalului si sa aloci taskuri in functie de performantele lucratorilor. Astfel, productivitatea angajatilor creste, iar activitatea este eficientizata. Mai mult, sistemele sunt concepute pentru a simplifica sarcinile de zi cu zi, eliminand totodata si activitatile repetitive. In plus, interfata intuitiva a acestor solutii software faciliteaza instruirea noilor angajati, pastrand in acelasi timp o productivitate crescuta a echipei.
Citeste si: Ce inseamna Product Lifecycle Management (PLM) – managementul ciclului de viata al produsului?