Ce este Cybersecurity? Securitatea cibernetica in era digitalizarii si cum sa protejezi datele companiei tale de atacurile cibernetice

Aproximativ 25.000 de atacuri cibernetice sunt inregistrate zilnic in Romania, potrivit datelor furnizate de Directoratul National de Securitate Cibernetica. In cazul incidentelor de tip ransomware, unde hackerii cripteaza bazele de date ale companiilor sau institutiilor, sumele de rascumparare declarate public in 2024 au atins, in tara noastra, valoarea de 157.000 de euro.

In continuare, vom discuta despre ce este cybersecurity, importanta securitatii cibernetice pentru organizatiile de toate dimensiunile, provocarile principale cu care se confrunta companiile si metodele prin care acestea isi pot proteja datele de atacurile cibernetice, reducand astfel riscul de intreruperi neplanificate.

Definitie Cybersecurity si de ce este vitala pentru business

Definitie Cybersecurity si de ce este vitala pentru business

Cybersecurity (securitate cibernetica) reprezinta un set de procese, tehnologii si proceduri menite sa combata atacurile cibernetice sau sa reduca efectul acestora. Astfel, securitatea cibernetica are rolul de a proteja sistemele informatice (computere, aplicatii, servere si baze de date) impotriva atacurilor informatice (ransomware si alte tipuri de malware, phishing, acces neautorizat la informatiile din sistem).

Totusi, pentru multe companii din Romania, masurile de securitate cibernetica constau, in principal, in protejarea conturilor si accesului la sisteme prin utilizarea parolelor si a unui program antivirus. Desi aceste solutii ofera un nivel de protectie de baza, pe termen lung ele pot deveni insuficiente.

Pe masura ce atacurile cibernetice devin tot mai frecvente si sofisticate, adoptarea unor strategii avansate si proactive de securitate este esentiala. Statisticile globale alarmante subliniaza, de asemenea, importanta cruciala a prioritizarii securitatii:

  • 900.145.035 de brese de securitate a datelor in 9.478 de incidente dezvaluite public in 2024 (itgovernance.co.uk)
  • 88% din bresele de securitate a datelor sunt cauzate de erori umane (Standford)
  • Costul mediu global al unei brese de securitate a datelor in 2024 atinge un nivelul record de 4,88 milioane de dolari – o crestere de 10% fata de anul precedent (IBM)

Securitatea informatica si principalele provocari cu care se confrunta

In cybersecurity, provocarile vin atat din mediul extern, cat si din mediul intern. In lipsa unui specialist, orice business ar trebui sa aiba in vedere factorii de risc care pot crea vulnerabilitati in ceea ce priveste securitatea datelor.

Amenintarile emergente bazate pe Malware

Printre cele mai problematice atacuri cibernetice sunt cele bazate pe Malware (script sau soft rau intentionat). Atacurile bazate pe malware reprezinta o provocare majora pentru securitatea cibernetica, deoarece acestea creeaza diverse cai de acces prin care un hacker poate patrunde intr-un sistem informatic si fura date sau il poate afecta in mod negativ.

Printre cele mai cunoscute tipuri de malware sunt:

Adware – Malware care afiseaza reclame nedorite pe dispozitivele utilizatorului. Poate incetini performanta si colecta date in mod nelegitim

Spyware – Malware care inregistreaza si raporteaza date sensibile despre activitatea unui utilizator, cum ar fi parolele sau datele bancare

Miners – Malware care foloseste resursele dispozitivelor infectate in procesul de minare a criptomonedelor

Worms – Malware care se inmulteste si raspandeste autonom de la un dispozitiv la altul, ce poate provoca daune semnificative, cum ar fi consumarea latimii de banda, supraincarcarea retelelor si facilitarea altor atacuri cibernetice

Ransomeware – Malware care cripteaza fisierele sau blocheaza accesul la sistemele unui utilizator, solicitand o rascumparare (ransom) pentru a debloca datele sau sistemul

Trojan – Malware care se deghizeaza ca un software legitim sau inofensiv, dar care, odata instalat, permite atacatorilor sa acceseze, controleze si infecteze cu alte tipuri de malware un dispozitiv compromis

Desi aceste tipuri de malware sunt, in general, cunoscute de specialistii in securitate cibernetica, este important ca proprietarii de afaceri sa fie bine informati si sa prioritizeze securitatea datelor, avand in vedere riscurile continue la care acestea sunt supuse. Malware-urile evolueaza constant, uneori chiar mai repede decat pot furnizorii de solutii antivirus sa faca actualizarile necesare.

Securitatea in cloud si protectia datelor stocate

Tot mai multe companii adopta solutii cloud pentru stocarea datelor, facilitand accesul de pe diverse dispozitive si colaborarea intre angajati. Totusi, acest acces sporit creeaza puncte de vulnerabilitate in sistem.

Gestionarea corecta a nivelurilor de acces si implementarea unor masuri de securitate avansate la autentificare sunt adesea neglijate, ceea ce creste riscurile. In plus, utilizarea solutiilor cloud poate veni cu riscuri si provocari, precum:

Instalarea sau configurarea necorespunzatoare, care poate duce la vulnerabilitati in securitatea datelor

Lipsa de transparenta privind locul si modul in care sunt stocate datele

Dificultati in respectarea reglementarilor regionale, precum GDPR in Uniunea Europeana, care impun standarde stricte de protectie a datelor

Vulnerabilitati de natura IoT

Desi sistemele IoT (Internet of Things) sunt atragatoare pentru pasionatii de tehnologie, ele reprezinta o amenintare semnificativa pentru o companie in ceea ce tine de cybersecurity, generand probleme majore legate de securitatea datelor.

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca dispozitivele IoT sunt considerate puncte de intrare vulnerabile in retelele informatice, putand fi exploatate de atacatori pentru a accesa sistemul. Aceste dispozitive transmit un volum mare de date, adesea sensibile, fara masuri adecvate de criptare, deoarece producatorii se concentreaza mai mult pe accesibilitate si functionalitate decat pe securitate.

Astfel, dispozitivele IoT compromise sunt folosite pentru a crea botnet-uri, care pot lansa atacuri DDoS (Distributed Denial of Service). Un exemplu notabil este botnet-ul Mirai, care a utilizat dispozitive IoT pentru a desfasura atacuri masive asupra unor site-uri importante.

Lipsa constientizarii si pregatirii in cadrul organizatiilor

In cadrul companiilor mici si mijlocii, in foarte multe cazuri, o bresa de securitate apare din cauza unui angajat care da click pe un link suspect primit pe e-mail sau instaleaza software-uri din surse neoficiale. In plus, in contextul in care parolele dispozitivelor si conturilor au dificultate scazuta, sunt conectate toate la aceeasi retea si nu sunt nici protejate corespunzator de atacurile cibernetice, posibilitatea unui incident informatic devine doar o chestiune de timp.

Ce trebuie sa ai in vedere cand vine vorba de securitatea datelor

Ce trebuie sa ai in vedere cand vine vorba de securitatea datelor?

Ce date trebuie sa protejeze o companie?

In ceea ce priveste securitatea datelor in cadrul unei organizatii, specificul datelor care trebuie protejate depinde foarte mult de activitatea companiei. Totusi, in general, exista patru categorii de date pe care majoritatea organizatiilor este esential sa le protejeze:

  • Date financiare
  • Date ale angajatilor
  • Date ale clientilor
  • Proprietatea intelectuala

Bineinteles, datele din categoriile de mai sus trebuie colectate, pastrate, utilizate si protejate conform reglementarilor aplicabile. In caz contrar, din planul legislativ pot aparea sanctiuni pentru manipularea improprie a datelor sau masuri insuficiente de securitate.

Importanta criptarii datelor

Criptarea datelor are rolul de a impiedica entitati terte de a vizualiza si folosi datele sensibile ale unei organizatii in eventualitatea accesarii neautorizate a sistemului sau a bazei de date. Astfel, cu ajutorul metodelor de criptare simetrica sau asimetrica, informatiile din sistem nu vor putea fi folosite de o entitate rau intentionata in lipsa cheii / cheilor de decriptare a datelor.

Politici de control al accesului la date

In acest fel, punctele vulnerabile de intrare in sistem sunt reduse si tinute sub evidenta, oferind un mai bun control asupra rutelor de atac pe care un hacker le-ar putea parcurge. In acest fel, punctele vulnerabile de intrare in sistem sunt reduse si tinute sub evidenta, oferind un mai bun control asupra rutelor de atac pe care un hacker le-ar putea parcurge.

Atacurile de tip Malware, Ransomware si Phishing in Romania

Romania se afla in topul tarilor vizate de atacurile cibernetice, iar incidentele de natura informatica au loc constant atat in cadrul organizatiilor mici, cat si al celor mari. Doar in acest an, estimarile indica aproximativ 25.000 de atacuri cibernetice pe zi. Aceste atacuri reprezinta o amenintare semnificativa pentru orice organizatie, avand potentialul de a genera pagube financiare considerabile din cauza intreruperii activitatii si a costurilor ridicate de remediere. In 2023 si 2024, atat site-urile si bazele de date ale institutiilor publice, cat si ale companiilor private au fost afectate de atacuri cibernetice, ceea ce a dus la blocarea activitatii.

De asemenea, hackerii au folosit in mod repetat tactici de phishing, exploatand imaginea unor banci cunoscute si platforme de streaming pentru a obtine date sensibile si acces la conturile bancare.

Cum asiguri securitatea datelor pentru compania ta?

Cum asiguri securitatea datelor pentru compania ta

Pentru a asigura continuitatea activitatii si a proteja infrastructura IT, evaluarea vulnerabilitatilor si implementarea unui plan de backup al datelor sunt esentiale. Testarea constanta a punctelor slabe din sistem si stabilirea unei strategii de securitate contribuie la prevenirea atacurilor si la reducerea expunerii la riscuri.

Un serviciu de backup fiabil, cu stocarea copiilor de siguranta in cloud, este crucial pentru a putea recupera rapid datele in cazul in care serverele devin inaccesibile. Optarea pentru un backup zilnic asigura protectia continua a bazelor de date esentiale, prevenind astfel pierderi critice de informatii si garantand accesul permanent la date. Prin masuri de backup si monitorizare personalizate, companiile pot evita intreruperi semnificative ale activitatii, asigurandu-se ca datele raman protejate si accesibile in orice situatie.

Protejeaza datele de atacuri cibernetice si minimizeaza riscul de intreruperi neplanificate cu solutiile Senior Software

Senior Software ofera solutii complete de administrare a serverelor si bazelor de date, menite sa raspunda acestor nevoi esentiale. Prin intermediul serviciilor personalizate, clientii care utilizeaza solutiile din portofoliul nostru pot beneficia de:

Monitorizarea securitatii serverelor si bazelor de date 24/7

Prevenirea intreruperilor neplanificate, asigurand continuitatea activitatilor

Reducerea costurilor asociate administrarii serverelor si bazelor de date

Protejarea datelor confidentiale pe tot parcursul ciclului lor de viata si prevenirea utilizarii neautorizate sau a pierderilor

Imbunatatirea performantei sistemelor Senior Software

Conformitate cu reglementarile privind protectia datelor si standardele din industrie

Asigurarea securitatii afacerii in fata atacurilor cibernetice, inclusiv virusi, malware, phishing si alte riscuri

Discuta cu un consultant IT Senior Software

Afla cum poate contribui serviciul nostru de administrare a serverelor si bazelor de date la cresterea calitatii si securitatii operatiunilor afacerii tale.

close-link
close-link
close-link
close-link