In ultima perioada, se discuta din ce in ce mai mult despre noua propunere legislativa “Contractul de zero ore”, care, daca va fi aprobata, va transforma ceea ce stim despre contractele de munca si despre normele de lucru. Aceasta propunere deroga angajatorul de obligatia de a oferi angajatului un anumit numar de ore pe saptamana, iar angajatul nu mai este nevoit sa lucreze la norma. Astfel, angajatul va lucra doar la solicitarea angajatorului sau daca isi doreste, iar remuneratia va fi calculata conform orelor lucrate.
Contractul de munca cu zero ore, o noua propunere legislativa. Fii pregatit pentru orice schimbare cu HR software!
In cele ce urmeaza, vom detalia ce presupune noua propunere legislativa, dar si cum te poate ajuta un HR software in gestionarea personalului angajat in baza contractului de munca cu zero ore.
Despre contractul de munca cu zero ore si noua propunere legislativa
Contractul de zero ore este acel contract prin care angajatorul nu este obligat sa garanteze un numar minim de ore lucrate pe saptamana, iar angajatul are posibilitatea sa aleaga daca accepta sa lucreze atunci cand este solicitat, programul de lucru fiind in intregime flexibil.
Noua propunere legislativa vine in completarea articolului 103 din Legea 53/2003 si, daca va fi aprobata, angajatorii vor avea posibilitatea sa angajeze, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal cu contract de zero ore, munca fiind prestata doar la solicitarea angajatorului. Totodata, drepturile salariale vor fi acordate proportional cu timpul efectiv lucrat, conform numarului de ore lucrate inregistrate in foaia de pontaj de catre angajator.
In cadrul “contractelor de zero ore” vor fi oferite in continuare beneficiile de baza de securitate sociala, precum plata concediilor de maternitate / paternitate, concediu de odihna si asigurari de sanatate.
Avantaje si dezavantaje oferite de contractul de munca cu zero ore
Beneficii pentru angajatori si angajati
Angajatorii vor avea posibilitatea sa solicite personalul necesar, in functie de perioadele de lucru. Astfel, in perioadele aglomerate, angajatorul se va asigura ca dispune de numarul necesar de salariati, iar orele suplimentare efectuate datorita personalului insuficient vor fi reduse sau chiar eliminate. De asemenea, in perioadele cu activitate redusa, angajatorii nu vor mai fi nevoiti sa plateasca angajatii fara activitate.
Principalul beneficiu pentru salariati este programul flexibil, acestia avand posibilitatea sa aleaga cand doresc sa lucreze. De asemenea, beneficiile salariale vor fi calculate conform muncii depuse.
Dezavantaje pentru angajatori si angajati
Acest tip de contract de munca poate avea anumite minusuri atat pentru angajator, cat si pentru angajat.
Deoarece angajatii beneficiaza de un program de lucru flexibil si pot alege daca doresc sa vina la munca atunci cand angajatorul solicita acest lucru, pentru angajator poate insemna lipsa personalului necesar atunci cand are nevoie. Totodata, implicarea angajatilor va fi redusa din cauza lipsei de stabilitate si de continuitate, iar comunicarea in cadrul echipelor poate fi afectata serios atunci cand angajatii nu au un program de lucru stabil si nu se intalnesc prea des.
Cu toate acestea, este posibil ca angajatii sa fie cei mai afectati de contractul de munca cu zero ore, deoarece angajatorul nu va plati orele suplimentare, iar angajatul va fi platit doar pentru orele pe care le solicita angajatorul. Prin urmare, exista posibilitatea ca pe o perioada lunga de timp angajatorul sa nu solicite munca angajatului, iar acesta sa nu beneficieze de remuneratie.
Soft resurse umane: tine evidenta orelor lucrate pentru contractul de zero ore
Un soft resurse umane este cel mai eficient mod de a tine o evidenta clara a orelor lucrate in cadrul unui contract de zero ore si nu numai. Prin intermediul unui software pontaj, angajatul inregistreaza ora de intrare si iesire, iar aplicatia ofera posibilitatea de a inregistra timpul de munca pentru fiecare proiect, comanda sau sarcina de lucru.
Totodata, un program salarizare iti ofera acces la informatii detaliate si la rapoarte completate automat cu toate detaliile necesare intocmirii statului de plata.
Pontaj electronic: aplicatie de pontaj online care ofera flexibilitate de lucru
Implementarea unui soft de pontaj electronic ajuta angajatorii sa faca previziuni si sa planifice in avans, pe scara larga, toate resursele companiei, precum si toate aspectele administrative, cum ar fi: sediu, de ce spatii este nevoie, de cate birouri, cu ce frecventa vor veni angajatii, din ce departamente etc.
De asemenea, angajatii isi pot planifica ziua de munca in concordanta cu viata de zi cu zi, avand totodata posibilitatea sa isi programeze concediile in avans prin modulul „Self Service” pentru angajati, din aplicatiile de resurse umane si pontaj electronic.
Soft administrare personal: gestionezi toata documentatia si procedurile legale necesare pentru angajati si colaboratori
Un soft administrare personal sprijina centralizarea activitatii la nivel de companie sau grup de firme. Aplicatia te ajuta sa gestionezi simultan contracte pentru mai multe societati, oferind astfel suport companiilor care fac parte dintr-un grup de firme, intr-o singura solutie la nivel de grup. Pot fi definite elemente specifice pentru fiecare companie, direct din aplicatia de administrare resurse umane, precum: persoane autorizate pentru semnarea contractelor de munca, template-uri de contracte.
Totodata, cu ajutorul unui software administrare personal generezi si gestionezi contractele de munca, inclusiv contracte multiple pentru un angajat, cu toate modificarile si raportarile conform legii in vigoare, precum si incheierea lor.
Program calcul salarii: calculezi corect si la timp remuneratiile
Este important ca situatia veniturilor salariale sa poata fi urmarita si analizata cu acuratete atat de catre managementul companiei, cat si de catre departamentul de HR si cel financiar-contabil. Asa ca, daca vrei sa beneficiezi de date salariale precise la nivel de companie, din toate ariile de activitate, date pe care sa le convertesti in informatii relevante pentru business, poti apela la un program salarizare flexibil.
Un soft salarizare te va ajuta sa configurezi, in functie de propria politica salariala si legislatia muncii, sporuri si indemnizatii, tipuri de prime – cu posibilitatea inregistrarii atat a primelor brute cat si a celor nete, tichete de masa sau alte tipuri de tichete pentru angajati.
Soft HR: fii in conformitate cu prevederile legale
Software HR actualizat la zi cu reglementarile si modificarile legislative
Reglementarile legislative pot suferi modificari importante, care trebuie implementate rapid, in multiple domenii de activitate. O solutie software HR, actualizata la zi, permite ca procesele si activitatile desfasurate sa fie conforme cu cerintele legislative.
Obtine o imagine de ansamblu asupra activitatii intregii companii si eficientizeaza sarcinile tuturor membrilor echipei, cu SeniorHCM!
Respecta legislatia cu privire la sanatatea si securitatea in munca, cu HR software
Legea din Romania stabileste foarte clar care sunt obligatiile membrilor organizatiilor pentru garantarea sanatatii si securitatii in munca, iar respectarea acestora trebuie atent documentata de catre angajatori. In caz contrar, nerespectarea normelor in acest domeniu va atrage penalitati.
HR software asigura trasabilitatea tuturor masurilor luate de companie pentru a garanta sanatatea si securitatea angajatilor la locul de munca, precum si centralizarea tuturor documentelor necesare la nivel de angajat. In plus, aplicatia HR, prin functionalitatea de alerte e-mail, te notifica in cazul unor actiuni care necesita realizarea intr-un interval de timp bine stabilit.
Inregistrarea, raportarea si plata orelor lucrate, cu software resurse umane
Conform Articolului 119 din Codul Muncii (modificat la punctul 1 prin Legea nr. 88/2018 si la punctul 2 prin O.U.G. nr. 37/2021) angajatorul are obligatia sa tina evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare angajat, cu dovada orelor de incepere si de incheiere a programului de lucru. De asemenea, in cazul unui control, angajatorul are obligatia sa prezinte controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta.
Pentru angajatii mobili si pentru cei care isi desfasoara activitatea la domiciliu, angajatorul are obligatia sa tina evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare angajat, in conditiile stabilite cu angajatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
Legea nu prevede automatizarea acestor proceduri, ci doar o evidenta stricta a acestora. Insa, pentru a minimiza riscul aparitiei erorilor, utilizarea unui software pontaj este esentiala. Aplicatia de pontaj iti faciliteaza accesul la documentatia necesara in mod organizat si usor de accesat, fiind totodata un punct bun de pornire pentru calculul corect al salariilor.
Citeste si articolul: 6 beneficii obtinute in urma utilizarii unui software resurse umane
SeniorHCM – solutie completa pentru managementul resurselor umane
SeniorHCM este un soft performant pentru resurse umane, care faciliteaza gestionarea proceselor de recrutare, salarizare, pontaj, training si raportare intr-o singura aplicatie.
Sistemul software pentru resurse umane permite accesul la informatii de oriunde si gestioneaza rapid si eficient un volum mare de date. Totodata, SeniorHCM are o interfata user friendly si contribuie la simplificarea proceselor de HR si, in acelasi timp, la cresterea valorii resurselor umane in cadrul unei companii.
Cu SeniorHCM beneficiezi de: