e-Factura - Ce este si cine foloseste RO e-Factura ANAF? Facturarea electronica cu solutii software

RO e-Factura reprezinta instrumentul pentru facturarea electronica, prin care organele statului, implicit ANAF, planuiesc sa puna bazele digitalizarii fiscale in Romania. Acest sistem este considerat a fi definitoriu pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, fiind posibila o monitorizare corecta a gradului de colectare TVA. In alte cuvinte, instrumentul RO eFactura este unul de control si urmarire, care influenteaza, in principal, furnizorii si cumparatorii.

efactura anaf ro efactura ce este si cine foloseste

RO e-Factura – ce este si cine foloseste e-Factura?

RO e-Factura si factura electronica sunt reglementate de Legea nr. 139/2022, respectiv OUG nr. 41/2022 si sunt obligatorii incepand cu data de 1 iulie 2022.

Factura electronica este factura emisa, transmisa si primita, in format XML, in sistemul national RO e-Factura. Acest format electronic structurat este necesar pentru ca permite prelucrarea electronica.

eFacturi – sistemul RO e-Factura

Momentan, prin RO e-Factura, sunt monitorizate si verificate, in timp real, doua categorii principale de tranzactionari:

  1. Business to Government (B2G) – cuprinde toate achizitiile (ex. bunuri, servicii) publice pe care le face statul de la companiile private;
  2. Business to Business (B2B) – vizeaza comerciantii cu livrari de bunuri incadrate in categoria celor care prezinta risc ridicat de evaziune fiscala*.

* Vanzarea bunurilor cu risc ridicat de evaziune fiscala, catre persoanele fizice, nu solicita facturarea prin sistemul RO e-Factura, chiar daca li se emite bon fiscal si/sau factura. Obligativitatea se aplica doar persoanelor juridice.

De asemenea, sunt monitorizate si serviciile HoReCa care utilizeaza vouchere de vacanta. Astfel, in situatia in care, serviciile din industria mentionata mai sus sunt accesate si platite/decontate (integral sau partial) cu vouchere de vacanta, factura trebuie emisa in sistemul de e-Factura si incarcata in platforma RO e-Factura.

RO eFactura – care sunt beneficiile pe care le aduce facturarea electronica?

Existenta unui astfel de serviciu public electronic, precum RO e-Factura, permite derularea transparenta a contractelor de achizitii publice si, totodata, a celor dintre operatorii economici.

Mai mult, prin implementarea sistemului de facturare electronica, timpul de transmitere a facturilor se reduce, datele sunt validate in momentul transmiterii, iar emitentul primeste confirmarea livrarii, ceea ce face ca procesul sa fie unul eficient si precis. Tot procesul este rapid si livrarea facturii se face la timp.

Registrul RO e-Factura

Un alt beneficiu al sistemului RO e-Factura, poate fi legat de reducerea substantiala a costurilor generate de procesul traditional de facturare, care presupunea costuri de consumabile, livrare, arhivare (uneori chiar spatii fizice complexe). Implicit, facturarea electronica are un impact pozitiv si asupra mediului.

Nu in ultimul rand, Registrul RO eFactura permite nu doar accesarea informatiilor despre fiecare operator in parte – ce vor putea fi identificati prin codul de identificare fiscala (CIF) sau prin codul de inregistrare in scopuri de TVA (CUI) – dar si a altor date relevante, prin care, spre exemplu, vor putea fi dovedite plati efectuate sau lipsa unor plati, in cazul unui litigiu. Mai mult, datorita faptului ca sistemul RO e-Factura este interconectat cu celelalte sisteme detinute de statele membre ale Uniunii Europene, orice firma va putea participa la procesul de achizitii publice din orice alta tara UE.

e-factura anaf efacturi 2022 beneficiile pe care le aduce facturarea electronica

Care sunt categoriile de bunuri vizate de RO e-Factura?

Conform Ordinului 12/2022, publicat de ANAF in Monitorul Oficial, sunt stabilite 5 categorii de produse percepute ca fiind cu risc fiscal ridicat, pentru care trebuie utilizata RO e-Factura:

Legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile (COD-urile NC sunt intre 0701 – 0714 si 0801 – 0814);

Bauturi alcoolice (COD NC de la 2203 – 2208);

Constructii noi (mentionate la art. 292 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare);

Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris) – incluse COD-urile NC de la 2201 – 2202, 2505, 2517;

Imbracaminte si incaltaminte (inclusiv accesorii) – prevazute COD-urile de la 6401 – 6405, 6101 – 6117, 6201 – 6212 si 6214 – 6217 inclusiv. Detaliile COD-urilor NC pot fi accesate in OPANAF 12/2022.

Cum se foloseste RO eFactura?

Inregistrarea in Registrul RO e-Factura se certifica prin transmiterea online, cu semnatura electronica, a formularului (084), unde se bifeaza sectiunea III. Indiferent de data la care este transmis formularul, inscrierea in Registrul RO e-Factura este confirmata incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (084). Odata cu inscrierea in Registrul RO e-Factura, operatorul economic dobandeste calitate atat de emitent, cat si de destinatar.

Astfel, emitentul facturii electronice pregateste fisierul corespunzator facturii electronice in format XML, conform documentatiei tehnice puse la dispozitie de Ministerul Finantelor (MF), respectiv ANAF, iar ulterior, incarca factura electronica in SPV si asteapta primirea formularului cu sigiliul electronic ANAF.

e-Factura ANAF corecta

In cazul in care, in urma verificarii facturii, nu sunt identificate erori, se aplica semnatura electronica a MF, prin care se atesta receptionarea facturii electronice in sistemul RO e-Factura.

Exemplarul original al facturii electronice este considerat fisierul de tip XML, insotit de semnatura electronica a MF, care este pus la dispozitia emitentului, respectiv destinatarului, in sistemul RO e-Factura, sub forma unui fisier arhiva de tip zip.

e-Factura ANAF corectata

In cazul in care, in urma verificarii facturii, sunt identificate erori, factura electronica nu se considera transmisa in sistem. Prin urmare, factura electronica nu este primita de catre destinatar. Atunci, emitentul receptioneaza un fisier de tip XML, care contine erorile identificate, impreuna cu semnatura electronica MF, sub forma unui fisier arhivat de tip zip. In momentul in care erorile semnalate de catre sistem sunt rectificate, factura electronica corectata poate fi retransmisa in RO e-Factura, cu modificarile si completarile aferente, conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Starea fisierului transmis este disponibila emitentului pe toata durata verificarilor automate, iar dupa finalizarea verificarilor automate fisierele arhiva pot fi descarcate direct din sistem.

In cazul in care, atat in relatia B2B, cat si in relatia B2G, destinatarul are obiectii legate de facturile electronice, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv prin SPV, prin transmiterea unui mesaj cu respectarea structurii publicate in documentatia tehnica.

Cum se poate accesa sistemul RO e-Factura?

Registrul RO e-Factura este public si poate fi accesat atat de pe site-ul ANAF, cat si prin pagina web din cadrul SPV-ului.

eFactura 2022 Cum se poate accesa sistemul RO eFactura

Mai intai, firmele trebuie sa se asigure ca sunt inregistrate in cadrul serviciului ANAF, SPV. Dupa care, operatorii economici pot folosi credentialele SPV pentru a utiliza sistemul national de facturare electronica.

Mijloacele de identificare electronica pentru accesarea SPV sunt:

Interconectarea aplicatiei disponibile, la nivelul destinatarului, cu sistemul RO e-Factura, folosind o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);

Utilizarea aplicatiilor puse la dispozitie, in mod gratuit, de catre MF.

Ce este SPV?

Spatiul Privat Virtual (SPV) este platforma nationala gratuita folosita atat pentru factura electronica RO e-Factura, cat si pentru raportarea RO e-Transport si poate fi accesata permanent, pe site-ul ANAF.

In cadrul platformei, utilizatorii SPV pot obtine informatii legate de obligatiile fiscale si detalii cu privire la contributiile sociale. Totodata, utilizatorii au posibilitatea de a primi acte administrative fiscale sau alte documente de interes.

Obligativitate e-Factura – cand se depune si care sunt sanctiunile?

Utilizarea sistemului RO e-Factura este obligatorie de la 1 iulie 2022, insa, momentan, nu sunt prevazute sanctiuni pentru cei care nu folosesc acest sistem. Cu toate acestea, in lipsa unei amenzi speciale, autoritatile ar putea aplica sanctiuni in baza legislatiei actuale. Astfel, conform Legii contabilitatii nr. 82/1991, ar putea fi aplicata o amenda intre 300 si 4.000 RON pentru cei care inca nu folosesc sau refuza sa foloseasca sistemul RO e-Factura.

e-Factura ANAF si sistemele ERP de la Senior Software

schema e-factura ro e-factura anaf 2022 implementare factura electronica efacturi

RO eFactura

Senior Software a actualizat solutiile ERP, respectiv SeniorERP si SeniorXRP, si a implementat o serie de noi functionalitati in cadrul acestora, pentru a veni in ajutorul companiilor vizate de RO e-Factura si a se asigura ca toti utilizatorii se pot incadra in prevederile legale.

Mai mult decat atat, pentru ca exista o categorie de contribuabili care trebuie sa indeplineasca, de la 1 iulie 2022, atat prevederile RO e-Factura, cat si cele care tin de SAF-T (D406), consultantii Senior Software vor sta la dispozitia clientilor sistemelor ERP, le vor oferi toate informatiile de care au nevoie si ii vor ajuta sa se incadreze, in timp util, in termenele prevazute de ANAF.

close-link
close-link
close-link
close-link