KPI Productie - Vezi 10 indicatori de performanta productie pe care trebuie sa ii cunosti si masori

Obiectivul oricarei companii de productie este de a fi cat mai eficienta posibil. Dar atunci cand producatorul nu isi poate evalua cu exactitate eficienta, devine dificil sa determine unde se situeaza si ce obiective sa isi stabileasca. Aici intra in joc indicatorii cheie de performanta pentru productie.

Indicatorii cheie de performanta sunt valori cuantificabile care arata in ce masura un producator isi atinge obiectivele stabilite. KPIs – indicatorii de performanta in productie – pot ajuta producatorii sa monitorizeze si sa imbunatateasca eficienta activitatilor, calitatea produselor si profitabilitatea companiei.

Iata 10 KPI pentru productie pe care fiecare producator ar trebui sa ii inteleaga si sa ii monitorizeze:

10 KPI Key Performance Indicator - Indicatorii cheie de performanta productie

Indicator de productie: Volumul productiei

Producatorii cauta intotdeauna sa isi maximizeze resursele disponibile pentru a creste productivitatea si a minimiza costurile de productie. Intr-un mediu de afaceri competitiv, producatorii investesc din ce in ce mai multe resurse in planificarea si programarea eficienta a productiei.

Unul dintre indicatorii cheie de performanta care este utilizat pentru a masura eficienta si profitabilitatea unui proces de productie este volumul productiei. Acest KPI (Key Performance Indicator) calculeaza numarul total de produse finite fabricate intr-o perioada definita de timp, cum ar fi o luna, un trimestru sau un an. Indicatorul cheie pentru volumul de productie te poate ajuta sa evaluezi eficienta si productivitatea procesului de fabricatie, sa identifici blocajele si zonele care necesita imbunatatiri si, totodata, sa stabilesti obiective realiste de productie.

In plus, stiind ca volumul de productie va creste intr-o anumita perioada a anului, poti planifica din timp intregul proces pentru a evita timpii morti, preveni defectiunile echipamentelor si identifica constrangerile legate de resurse. Avand o imagine clara asupra acestui indicator – volumul de productie – poti determina eficienta procesului, precum si perioadele de timp aglomerate sau cu activitate redusa din productie.

Formula de calcul pentru indicatorul volumul productiei este:

Volum productie = Numarul total de produse fabricate intr-un interval de timp specificat

Monitorizarea KPI-ului legat de volumul productiei te ajuta sa faci comparatie intre perioadele anterioare sau similare, sa identifici diferentele, sa le analizezi si sa obtii o intelegere mai clara asupra motivului din spatele lor (lipsa mentenantei care duce la defectiuni, un numar redus de echipamente care duce la subproductie, un personal supraincarcat care poate face multe erori etc.) si sa intervii prompt atunci cand situatia o impune.

Indicator de productie: Durata ciclului de productie

Eficienta este un aspect vital pentru orice operatiune de productie, deoarece timpii de productie lenti si procesele ineficiente pot avea un impact negativ asupra rezultatelor afacerii. Includerea KPI-ului privind durata ciclului de productie, in analiza productiei, poate oferi o imagine mai clara despre cat de eficiente sunt operatiunile in indeplinirea obiectivelor de productie, livrare si calitate. Mai important, acest indicator de performanta a productiei poate evidentia zonele care necesita imbunatatiri atat la nivel de produs, cat si la nivel de componenta.

Ciclul de productie este un indicator de performanta cheie care masoara timpul necesar pentru a finaliza un produs sau lot de produse si se refera la perioada de timp din momentul lansarii in fabricatie sub forma de materie prima, pana in momentul finalizarii produsului finit. Durata ciclului de productie este un instrument simplu, dar puternic, pentru masurarea si imbunatatirea performantelor de productie, ce poate fi exprimata in minute, ore, zile lucratoare si calendaristice.

Acest indicator – durata ciclului de productie – depinde de procesul de productie si de produsul fabricat si este determinata atat pentru fiecare produs, subansamblu si piesa in parte, cat si la nivel de companie sau unitate de productie. In plus, ciclul de productie este un KPI important deoarece reflecta eficienta procesului sau a sarcinii si te poate ajuta sa identifici blocajele, risipa si oportunitatile de imbunatatire.

Formula de calcul a ciclului de productie este:

Durata ciclului de productie = Durata totala de productie ÷ Numarul de bucati produse

Timpul total de productie este suma tuturor timpilor petrecuti in fiecare etapa a procesului de fabricatie, inclusiv pregatirea, prelucrarea, inspectia si transportul. Numarul de bucati produse se refera la productia totala intr-o anumita perioada de timp.

De exemplu, sa presupunem ca o fabrica produce 1.000 de telefoane mobile in 8 ore (480 de minute), iar fiecare dispozitiv trece prin 4 etape: taiere, decupare, vopsire si asamblare.
Durata ciclului de productie = 480 ÷ 1.000 = 0.48 minute sau 28.8 secunde/ dispozitiv.
Deoarece fiecare dispozitiv trece prin 4 etape (taiere, decupare, vopsire si asamblare), durata ciclului de productie pentru fiecare proces este de 0.48 ÷ 4 = 0.12 minute sau 7.2 secunde/ etapa.

Atunci cand stii care este durata ciclului de productie, ai posibilitatea sa imbunatatesti operatiunile in mai multe moduri. Urmarind si analizand datele privind ciclul de productie, ai posibilitatea sa:

  • Identifici si elimini risipa si ineficienta, cum ar fi timpii morti, defectele, retusurile, supraproductia si excesul de stocuri
  • Optimizezi fluxul de materiale si informatii cu ajutorul sistemului de productie, reducand intarzierile si erorile
  • Cresti satisfactia clientilor prin livrarea mai rapida a produselor
  • Diminuezi costurile si sa sporesti profiturile prin cresterea productiei si reducerea resurselor

Indicator de productie: Timpul de prelucrare a comenzilor (calculul productie in raport cu cererea)

kpi indicatorii cheie de performanta

Atunci cand esti producator, este important sa stii cum sa iti optimizezi procesele de productie si, totodata, sa satisfaci cererea clientilor. Unul dintre indicatorii cheie de performanta care te poate ajuta sa atingi acest obiectiv este KPI-ul privind timpul de prelucrare, cunoscut si sub denumirea de “takt time” sau “take time”. Utilizand indicatorul cheie de performanta a productiei privind timpul de prelucrare, te poti asigura ca produci ceea ce isi doresc clientii, cand si cum isi doresc acestia.

Timpul de prelucrare masoara rapiditatea cu care trebuie sa finalizezi un produs sau o sarcina pentru a satisface cererea clientilor. Acesta se calculeaza prin impartirea timpului de productie disponibil la cererea medie a clientilor. De exemplu, daca dispui de 8 ore de productie pe zi si cererea medie a clientilor este de 160 de produse pe zi, timpul de prelucrare este de 8h ÷ 160 de produse = 0.05 ore sau 3 minute per produs.

Acest KPI productie este util pentru planificarea si programarea activitatilor de productie, precum si pentru identificarea si eliminarea pierderilor si a ineficientei. Prin alinierea ritmului de productie la cererea clientilor, poti evita supraproductia, acumularea de stocuri si intarzierile de livrare. De asemenea, ai posibilitatea sa imbunatatesti calitatea, flexibilitatea si productivitatea.

Pentru a utiliza in mod eficient KPI-ul de productie “takt time”, trebuie sa il masori si monitorizezi in mod regulat si sa il compari cu durata reala a ciclului de productie, care reprezinta timpul mediu necesar pentru a realiza un produs. Daca durata ciclului este mai mare decat timpul de prelucrare, inseamna ca nu satisfaci cererea clientilor si ca trebuie sa gasesti modalitati noi de a accelera procesul sau de a creste capacitatea de productie. In schimb, daca durata ciclului este mai scurta decat timpul de prelucrare, inseamna ca exista o capacitate excedentara si ca ai posibilitatea fie sa reduci resursele, fie sa cresti cererea.

Timpul de prelucrare nu reprezinta un numar fix, ci unul dinamic, care se modifica in functie de cererea clientilor si de conditiile de productie. Prin urmare, trebuie sa il actualizezi frecvent si sa ajustezi productia in consecinta. Timpul de prelucrare poate varia, de asemenea, pentru diferite produse, sarcini sau procese din cadrul companiei de productie. Poti utiliza analiza timpului pentru a identifica blocajele, pentru a eficientiza sarcinile si pentru a optimiza fluxurile de lucru.

Indicator de productie: Viteza de rotatie a stocurilor

In calitate de lider de business in productie stii cat de important este sa iti gestionezi intr-un mod eficient stocurile de materii prime si produse. Stocul este elementul esential al procesului de fabricatie, iar unul dintre indicatorii cheie de performanta in productie pe care ar trebui sa ii urmaresti pentru a masura performanta stocurilor este viteza de rotatie a acestora. Viteza de rotatie a stocurilor face parte din seria de indicatori financiari pe care este bine sa-i masori pentru ca afacerea ta sa atinga performantele dorite.

Acest KPI pentru productie te ajuta sa masori cat de rapid trec stocurile prin toate etapele activitatii comerciale, pentru a ajunge sa genereze venituri pentru companie si se masoara prin impartirea a doi indicatori importanti:

  • Costul bunurilor vandute: costul total de productie al tuturor produselor vandute intr-o anumita perioada de timp
  • Stocul mediu: valoarea medie a stocului la inceputul si sfarsitul aceleiasi perioade de timp

Formula de calcul pentru viteza de rotatie a stocurilor este:

Viteza de rotatie a stocurilor = Costul bunurilor vandute ÷ Stocul mediu

De exemplu, daca o societate a vandut in decursul unui an produse cu un cost de 50.000 Lei si are un stoc mediu in valoare de 10.000 Lei, rata de rotatie a stocurilor este de 5. Acest lucru inseamna ca stocul s-a transformat in venituri de 5 ori in decursul unui an.

O rata de rotatie a stocurilor ridicata indica faptul ca produsele sunt vandute rapid si eficient si ca exista o cerere mare pentru produsele fabricate. In timp ce, o rata de rotatie scazuta a stocurilor indica faptul ca exista un volum prea mare de stocuri, ceea ce poate duce la costuri ridicate de depozitare, la un flux mai mic de numerar si la un risc crescut de deteriorare sau expirare.

Indicator de productivitate: Rentabilitatea activelor (ROA – Return on Assets)

Atunci cand conduci o afacere, este important sa iei in considerare atat resursele necesare pentru a-ti atinge obiectivele de vanzari, cat si marja de profit obtinuta. Raportul financiar iti indica modul in care gestionezi resursele pentru a maximiza productivitatea si profiturile companiei. ROA (Return on Assets) este unul dintre numerosii indicatori cheie de productivitate care pot fi utilizati pentru a evalua performanta financiara a unei companii.

Rentabilitatea activelor masoara gradul de profitabilitate a unei companii in raport cu totalul activelor sale. ROA se calculeaza prin impartirea venitului net, dupa impozitare, la activele totale sau la media activelor totale ale societatii. KPI-ul de productivitate indica cat de eficient isi foloseste o companie activele pentru a genera profit. Un ROA mai mare inseamna o companie mai productiva si mai profitabila in ceea ce priveste gestionarea activelor pentru a genera profituri, in timp ce un ROA mai mic indica faptul ca exista loc pentru imbunatatiri. Cu toate acestea, nu de fiecare data un indicator de productivitate ROA scazut inseamna neaparat ca societatea are performante slabe. Ar putea insemna, de asemenea, ca societatea are o cantitate mare de active care nu sunt utilizate sau amortizate pe deplin.

De exemplu, daca o companie de productie are un venit net de 10 milioane de lei si un activ total mediu de 50 de milioane de lei, ROA-ul sau este de 0.2 sau 20%. Acest lucru inseamna ca pentru fiecare 1 leu de active, compania genereaza 20 de bani profit.

Industria 4.0 revolutia digitala in productie. Industrializarea 4.0 evolutia tehnologica a productiei

Indicator de productie: Randamentul primei treceri (First Past Yield / First Time Yield)

Randamentul primei treceri, cunoscut in limba engleza sub denumirea de “First Past Yield” / “First Time yield” (FPY / FTY), este un indicator cheie de performanta in productie care masoara eficienta si calitatea unui proces de productie. First Past Yield (FPY) este un indicator important de monitorizat atunci cand iti doresti sa optimizezi productia si sa livrezi produse de inalta calitate clientilor tai. Urmarind si imbunatatind acest KPI de productie – randamentul primei treceri – poti identifica si remedia eventualele probleme, poti reduce defectele si costurile si, totodata, poti creste satisfactia clientilor.

Acest KPI de productie indica procentul de produse care trec de primul control al calitatii fara sa fie retusate sau sa intre in categoria de rebuturi. Un procent ridicat indica un proces consecvent si fiabil, care elimina risipa si economiseste resurse.

Formula de calcul pentru randamentul primei treceri este:

Randamentul primei treceri = (Total articole produse – Articole cu defecte) ÷ Articole produse

De exemplu, daca 5 din 250 de produse fabricate au fost defecte, atunci FPY este:

Randamentul primei treceri = (250 – 5) ÷ 250

Randamentul primei treceri = 0.98 x100

Randamentul primei treceri = 98%

FPY este, de obicei, mai mare atunci cand procesul de productie nu este complet configurat sau cand se realizeaza manual.

Indicator de productie: Factorul de randament

Factorul de randament este un indicator de productie pentru pierderile normale care apar in cadrul unui proces. In industria prelucratoare, factorul de randament ia in considerare pierderile uzuale prin evaporare, reziduurile si alte pierderi care apar in timpul procesului de productie.

Acest KPI productie este definit ca fiind raportul dintre productia reala si productia preconizata, pe baza materialelor si specificatiilor de intrare. Un factor de randament mai mare inseamna un proces de productie cu mai putine deseuri, defecte sau retusuri.

Pentru a calcula indicatorul de productie factorul de randament al unui proces de fabricatie este necesar sa se cunoasca urmatoarele informatii:

  • Cantitatea de intrare a materialelor utilizate in procesul de fabricatie
  • Cantitatea de produse preconizata pe baza cantitatii de intrare si a specificatiilor
  • Cantitatea reala de produse care respecta specificatiile
  • Cantitatea reala de produse care nu respecta specificatiile

Factorul de randament poate fi calculat cu ajutorul urmatoarei formule:

Factorul de randament = (Cantitatea de productie reala – Cantitatea de productie defectuoasa) ÷ Cantitatea de productie preconizata

De exemplu, daca intr-un proces de productie sunt utilizate 100 de bucati de materiale de intrare si se asteapta sa produca 80 de bucati de produse de iesire, dar produce efectiv 75 de bucati de produse de iesire, dintre care 5 bucati sunt defecte, atunci factorul de randament este:

Factorul de randament = (75 – 5) ÷ 80

Factor de randament = 0.875 x 100

Factorul de randament = 87.5%

Aceasta inseamna ca procesul de productie are un factor de randament de 87.5%, ceea ce indica faptul ca este relativ eficient si orientat spre calitate.

Afla mai multe despre solutia inteligenta pentru controlul productiei si mentenanta utilajelor

Sistemul MES faciliteaza interconectarea utilajelor, a oamenilor si a proceselor, monitorizand in timp real modul in care sunt folosite resursele si procesele din fabrica.

Indicator de productie: Overall Equipment Effectiveness (OEE)

In contextul actual, in care preturile pentru materiale si utilitati sunt in continua crestere si greu de previzionat, cresterea productivitatii si mentinerea unei pozitii competitive in piata pot fi atinse printr-un control sporit asupra modului in care functioneaza echipamentele din fabrica.

Defectele, blocajele, functionarea la un randament scazut al echipamentelor si timpii mari de asteptare sunt doar o parte din problemele ce pot determina costuri mari de productie si dificultati in respectarea termenelor de livrare. In acest sens, instrumentele care permit analiza eficacitatii echipamentelor de productie sunt esentiale atunci cand urmaresti sa minimizezi pierderile si sa produci la costuri cat mai competitive.

Overall Equipment Effectiveness (OEE), care tradus in limba romana inseamna Eficienta Generala a Echipamentelor este un indicator cheie de performanta care masoara cat de bine este realizata o operatiune de productie cu echipamentele din fabrica, in comparatie cu potentialul maxim al acestora cu privire la disponibilitate, randament si calitate.

Indicatorul de productie OEE se calculeaza prin inmultirea a trei factori: disponibilitatea, performanta si calitatea.

Disponibilitatea se refera la raportul dintre timpul real de functionare si timpul de productie planificat. Acest lucru inseamna ca factorul disponibilitate ia in calcul opririle planificate si neplanificate si reprezinta procentul de timp in care echipamentul functioneaza, in raport cu timpul in care a fost planificat sa functioneze.

Formula de calcul este: Disponibilitate = Timp de executie ÷ Timp de productie planificat.

Performanta reprezinta raportul dintre productia reala si productia maxima posibila. Factorul performanta ia in considerare ciclurile lente si pauzele scurte, reprezentand cantitatea produsa pe durata timpului de functionare, comparativ cu potentialul maxim al echipamentului, care este specifiat de obicei de producator.

Formula de calcul este: Performanta = (Numar total x Durata ideala a ciclului) ÷ Timp de executie.

Calitatea este reprezentata de raportul dintre produsele vandabile si numarul total de produse fabricate. Factorul calitate se refera la capacitatea unui echipament de a produce articole care respecta specificatiile si standardele de fabricatie.

Formula de calcul este: Calitate = Numar de produse vandabile ÷ Numar total de produse fabricate.

Sa presupunem ca:

  • Procesul de fabricatie este programat sa se desfasoare timp de 8 ore (480 de minute)
  • Procesul se desfasoara de fapt timp de 7 ore (420 de minute) din cauza unor opriri neplanificate
  • Durata ideala a ciclului de productie pentru un articol este de 1 minut
  • Sunt produse in total 400 de articole
  • Din cele 400 de articole, 360 sunt vandabile si 40 sunt defecte

Utilizand formulele de mai sus, putem efectua un calcul OEE dupa cum urmeaza:

  • Disponibilitatea = 420 ÷ 480 = 0.875
  • Performanta = (400 x 1) ÷ 420 = 0,952
  • Calitatea = 360 / 400 = 0.9
  • OEE = 0.875 x 0.952 x 0.9 = 0,749

De unde rezulta ca, scorul OEE pentru acest proces de fabricatie este de 74.9%, ceea ce inseamna ca exista loc pentru imbunatatiri in ceea ce priveste reducerea timpilor morti, cresterea vitezei si imbunatatirea calitatii.

APS si MES – sisteme software moderne pentru KPI productie

Indicator de productie: Livrare la timp

Progresul tehnologiei a conectat lumea in moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina in urma cu cateva decenii si a creat noi asteptari in randul consumatorilor in ceea ce priveste satisfactia instantanee. Livrarea la timp a comenzilor este un KPI important in procesul de productie si livrare. Acest indicator de performanta face parte dintre asteptarile principale ale clientilor si joaca un rol crucial in evolutia unei afaceri. Atunci cand produsele sunt livrate la timp, ai posibilitatea sa cresti rata de retentie a clientilor, dar si veniturile companiei.

Livrarea la timp sau on-time delivery, este un indicator cheie de performanta pentru productie si vanzare care masoara modul in care o companie de productie furnizeaza comenzile clientilor in termenul prevazut.

Formula de calcul pentru a afla procentul de livrare la timp este urmatoarea:

Livrare la timp = (Numarul de produse livrate la timp ÷ Numarul total de produse livrate) x 100

De exemplu, daca intr-o luna calendaristica exista un numar total de 800 de comenzi, din care 20 sunt livrate cu intarziere, valoarea KPI-ului de comenzi livrate la timp este de 97.5%.

Un procent mai mare de livrare la timp indica un nivel mai ridicat de satisfactie a clientilor si de eficienta operationala. Cu toate acestea, livrarea la timp poate fi influentata de diversi factori, cum ar fi capacitatea de productie, gestionarea stocurilor, fiabilitatea lantului de aprovizionare, previzionarea cererii, controlul calitatii si procesarea comenzilor.

Indicator de productie: Costuri evitate

Odata cu evolutia tehnologiei din ultimii ani, producatorii au acces la o cantitate mare de informatii generata in fiecare etapa a operatiunilor din fabrica. In prezent, companiile sunt mai bine echipate pentru a identifica zonele de ineficienta si pentru a lua decizii informate si de imbunatatire continua, dar si pentru a ramane competitivi. Analiza costurilor evitate si a gestionarii costurilor ramane un instrument esential care ajuta fiecare lider de afaceri atunci cand trebuie sa ia decizii importante.

Costul evitat este un KPI productie care masoara cheltuielile care ar fi fost suportate daca o resursa nu ar fi fost disponibila, daca nu s-ar fi facut o reparatie sau daca nu s-ar fi luat o alta masura preventiva pentru a evita costurile viitoare. Masurarea indicatorilor de productie pentru costul evitat este o strategie excelenta atunci cand iti doresti sa economisesti resurse si sa reduci cheltuielile viitoare, utilizand in acelasi timp masuri preventive corecte.

Pentru a calcula KPI-ul costurilor evitate, este necesar sa identifici costurile de baza, care sunt costurile ce ar fi fost suportate daca actiunea sau decizia nu ar fi fost luata. Ulterior, trebuie sa scazi costurile reale, care au fost suportate dupa ce actiunea sau decizia a fost luata. Diferenta dintre costurile de baza si costurile reale reprezinta indicatorul cheie de performanta al costurilor evitate.

Formula de calcul pentru costurile evitate este:

Costul evitat = Costul presupus al reparatiilor + Pierderile de productie – Costul de intretinere preventiva

Costul evitat este un indicator cheie de performanta esential pentru afacere, deoarece te ajuta sa evidentiezi cat de importante sunt reparatiile, timpii de nefunctionare si procesele de productie de calitate. In plus, cu ajutorul KPI-ului care masoara costurile evitate, poti justifica cheltuielile, poti stabili daca merita sau nu oprirea productiei pe baza costului anticipat al unei reparatii viitoare si multe altele.

APS si MES – sisteme software moderne pentru productie

Sistemele software performante pentru productie te ajuta sa urmaresti cei mai importanti indicatori cheie de performanta in productie si obiectivele de afaceri, avand totodata posibilitatea sa conectezi activitatea zilnica cu obiectivele la nivel de companie.

APS (Advanced Planning and Scheduling) este un instrument de modelare si testare a scenariilor de productie inainte ca acestea sa fie puse in practica, ce este utilizat frecvent impreuna cu solutia MES (Manufacturing Execution System), care se ocupa de executia planurilor de productie generate de APS.

APS – pentru planificarea si programarea avansata

APS iti indica ce sa produci, cand sa produci, pe ce echipamente si cu ce resurse, folosind algoritmi de calcul avansat care te ajuta sa echilibrezi capacitatea de productie cu cererea, pentru a genera planificari de productie fezabile. Sustinut de APS, planifici intr-un timp mult mai scurt intreaga activitate de productie, de la operatiuni si resurse existente pana la necesarul de materii prime si activitati de mentenanta.

MES – pentru managementul productiei

MES este un sistem software cu ajutorul caruia poti sa gestionezi si controlezi intregul proces de productie, din momentul lansarii comenzii pana la obtinerea produsului finit. Sistemul iti faciliteaza optimizarea tuturor activitatilor si resurselor din procesul de productie si permite vizualizarea in timp real a intregii fabrici.

sisteme software APS pentru planificarea si programarea avansata si MES pentru managementul productiei

Monitorizeaza cei mai importanti KPI din productie cu sisteme software performante!

Afla mai multe informatii despre solutiile software pentru productie

close-link
close-link
close-link
close-link