Paperless factory - Rolul sistemelor software integrate in productia fara hartie

Realizarea unei productii dupa modelul paperless factory a devenit o necesitate pentru companiile ce urmaresc sa produca mai mult, mai calitativ si la un cost cat mai mic. Pentru a ramane relevante in contextul economic actual, tot mai multe fabrici din Romania tind spre inlocuirea hartiei din procesele de stocare, transfer si operare a informatiilor din companie, cu formatul electronic ce vine la pachet cu o gama larga de beneficii.

Modelul de fabrica fara hartie sau paperless factory ofera producatorilor vizibilitate in timp real asupra operatiunilor din fabrica si, totodata, permite reducerea costurilor, a risipei, dar si cresterea operativitatii, prin formarea de legaturi stranse si rapide intre oameni, masini si procese.

Un model paperless factory presupune eliminarea proceselor din productie bazate pe utilizarea hartiei, aspect ce se obtine prin automatizarea activitatilor referitoare la productie cu ajutorul unor sisteme software pentru productie integrate. Astfel, colectarea, inregistrarea, transmiterea si prelucrarea datelor esentiale pentru procesul de productie se realizeaza prin conectarea programelor informatice pe care compania le foloseste si avand la baza doar formate electronice.

Prin urmare, e de la sine inteles de ce producatorii din Romania apeleaza in numar tot mai mare la solutii software pentru productie integrate, cu ajutorul carora sa automatizeze si sa conecteze fluxurile de business. Fabricile reusesc astfel sa elimine erorile, intarzierile din productie, problemele cu privire la calitatea produselor, costurile inutile si nu numai, aspecte ce de regula vin la pachet cu folosirea hartiei in gestionarea resurselor companiei si in managementul productiei.

Urmatoarele randuri contin informatii despre programele informatice esentiale pe care le pot implementa producatorii in trecerea de la o productie bazata pe procese ce utilizeaza hartia la un model de tip paperless factory.

programe software productie ERP, APS si MES pentru o productie paperless factory

Software productie – programe informatice pentru o productie fara hartie (paperless factory)

ERP (Enterprise Resource Planning), APS (Advanced Planning and Scheduling) si MES (Manufacturing Execution System) sunt trei solutii software esentiale pentru companiile care isi doresc sa implementeze un model de tip paperless factory. Aceste softuri pentru productie permit gestionarea resurselor companiei, planificarea si executia activitatilor din fabrica, folosind un mediu digital, fara sa mai fie necesara utilizarea hartiei. Iata care sunt caracteristicile acestor softuri de productie si cum contribuie ele la eficientizarea activitatii si eliminarea hartiei din operatiunile pe care le implica procesele de productie:

Enterprise Resource Planning

Un sistem software ERP (soft pentru managementul resurselor), potrivit activitatii de productie, iti pune la dispozitie in timp real informatii actualizate despre comenzi, clienti, materii prime si nu numai, toate prezentate in formate electronice si puse la dispozitie intr-o singura baza de date. Sistemul ERP integreaza managementul productiei, stocurilor, vanzarilor si al fortei de munca, impreuna cu cel financiar-contabil pentru a ajuta companiile sa se asigure ca materiile prime sunt disponibile si pregatite pentru fabricarea produselor. Un ERP gestioneaza procesul de productie, de la crearea retetelor de productie si pana la generarea automata de comenzi de achizitie pentru suplimentarea stocurilor de materiale, atunci cand acestea sunt la un nivel scazut.

Caracteristica ERP privind trasabilitatea te va ajuta sa urmaresti produsul si detaliile acestuia inapoi pana la numarul de lot al partilor componente din care este compus. Datorita conexiunii sale cu zona de vanzari si cea de contabilitate, un soft ERP pentru productie permite inregistrarea automata si corecta in sistem a situatiei financiare, ceea ce face posibila urmarirea costurilor si profitabilitatii. Toate aceste, impreuna cu alte functionalitati, fac din ERP o solutie software capabila sa gestioneze si sa automatizeze cu succes activitatile importante referitoare la productie.

Advanced Planning and Scheduling

APS (sistem software pentru planificarea productiei) te ajuta sa optimizezi capacitatea de productie, alocand inteligent resursele disponibile, astfel incat sa satisfaci cererea. Cu un APS software stii ce sa produci, cand sa produci, pe ce echipamente si cu ce resurse. Sistemul ajuta planificatorii sa economiseasca timp, oferind o mai mare agilitate in gestionarea prioritatilor privind planificarea productiei, a programelor de productie si a planurilor de inventar. O solutie pentru planificarea productiei actioneaza ca un hub central de informatii, oferind date in timp real atat managerilor, cat si lucratorilor de linie, nefiind necesara utilizarea hartiei, toate informatiile fiind in format digital.

Manufacturing Execution System

MES (sistem software pentru managementul productiei) defineste si gestioneaza datele din productie, pemitand totodata monitorizarea si analiza in timp real a informatiilor cu privire la activitatea din fabrica. Un sistem de tip MES colecteaza date de la utilaje si statii de lucru pentru a imbunatati eficienta totala si performanta obtinuta in productie. Sistemul identifica automat necesarul de materiale si se ocupa de gestiunea depozitelor, locatiilor si loturilor. Un soft MES acopera toate tipurile de mentenanta pentru a preveni blocajele si intarzierea in lansarea produselor pe piata, asigurand totodata calitatea in productie si utilizarea in mod optim a utilajelor si a celorlalte resurse din fabrica.

Utilizate impreuna, aceste solutii software de productie amplifica avantajele pe care le ofera individual si permit fluidizarea operatiunilor de business, asigurand o legatura stransa intre procese, utilaje si oameni, dupa modelul fabricii inteligente ce corespunde paradigmelor Industry 4.0 – Industrializarea 4.0.

Mai mult decat atat, orice analiza sau raport de activitate, se realizeaza in format digital, intr-un timp mult mai scurt si avand la dispozitie date actualizate in timp real, datorita functiilor de Business Intelligence de care dispun sistemele.

programe software de automatizare productie ERP, APS, MES

Softuri de productie: Procese optimizate cu ajutorul sistemelor integrate de tip ERP, APS si MES

Managementul articolelor si al retetelor de productie

Cu ajutorul unui ERP software pentru productie sunt gestionate inregistrarile principale ale pieselor necesare definirii produsului, planificarea si comenzile de materiale, precum si stabilirea costurilor produsului. MES, pe de alta parte, este utilizat pentru a gestiona si valida listele de piese pentru productie si pentru a confirma integritatea retetelor de productie. Aceste capabilitati ale sistemelor software productie, combinate, asigura acuratete si stocul de materiale necesar in procesele de fabricatie, reducand totodata risipa in productie.

Gestionarea proceselor si a costurilor de productie

Prin intermediul unui soft ERP sunt definite centrele de lucru si etapele prin care va trece un produs, dar si costurile materialelor si al activitatilor efectuate de forta de munca. Aceste aspecte sunt duse de catre sistemul MES la un alt nivel de detaliere. Mai exact, solutia software pentru productie pemite definirea si gestionarea in amanunt a traseului pe care il urmeaza un produs, prin maparea resurselor fizice pe centre de cost din ERP si a timpului standard pentru fiecare operatiune efectuata.

Managementul depozitului si al materialelor

ERP-ul utilizeaza datele din sistem pentru a echilibra cererea cu oferta si a gestiona tranzactiile cu privire la materiale din perspectiva financira. In ERP Productie, angajatii pot identifica usor in ce locatii se afla materialele necesare procesului de fabricatie si daca stocul disponibil poate satisface cererea.

ERP, APS, MES - software productie pentru paperless factory (productie fara hartie)

MES vine in completarea sistemului software ERP pentru productie prin inversarea modelului ”push”, referitor la necesarul de materiale pentru produse conform unui plan general, care nu ia in calcul stadiul din productie, intr-un model de tip ”pull”, ce presupune stabilirea necesarului in functie de cererea reala.

Folosind principiile productiei Lean Manufacturing, MES optimizeaza si aplica politicile de primire si depozitare, impreuna cu procedurile de urmarire a materialelor si permite minimizarea excesului de stoc.

Integrate, cele doua softuri pentru productie asigura disponibilitatea si utilizarea pieselor potrivite la momentul potrivit, minimizand stocul de materiale si maximizand timpul de functionare neintrerupta a productiei.

Planificarea si programarea productiei

Scopul ERP-ului este cel de a prelua cererile de nivel prioritar din previziunile si comenzile actuale ale clientilor si sa le transmita mai departe catre sistemul de planificare si programare strategica a productiei (APS).

Softul APS preia comenzile de productie din ERP si permite modificarea detaliilor ce vizeaza desfasurarea operatiunilor (utilajul pe care se va efectua o anumita etapa de productie, timpul necesar pregatirii unui utilaj intre doua operatiuni, timpul de realizare a unui articol etc.). Dupa stabilirea acestor detalii, intr-o singura fereastra din sistem, poti vizualiza liniile de productie, timpii si operatiunile care urmeaza sa fie planificate, dar si informatii despre acestea (din ce comanda face parte produsul, numarul operatiunii si denumirea acesteia). Pentru planificarea acestor operatiuni, sistemul pune la dispozitie mai multe modalitati de planificare automata, precum planificarea inainte, inapoi, bidirectionala sau in functie de anumite reguli avansate oferite de sistem.

Cu APS poti testa diferite scenarii de productie si poti replanifica sute de comenzi, in cateva secunde, pentru a obtine rezultatele dorite intr-un timp cat mai scurt si cu cat mai putine resurse utilizate. Dupa planificarea activitatii de productie, cu ajutorul unor rapoarte puse la dispozitie de sistem, poti analiza situatia din fabrica, precum modul in care sunt utilizate resursele si sa imbunatatesti procesele pentru a obtine rezultate mai bune.

Urmarirea productiei si utilizarea materiilor prime

Odata inceput procesul de productie, costurile aferente fiecarei comenzi se aduna, iar un soft ERP urmareste apoi productia la nivel de centru de cost sau in functie de stocurile de materii prime consumate in proces. Un sistem MES prezinta in mod dinamic instructiunile de lucru pentru operatori si se asigura ca sunt respectate traseele planificate sau neplanificate de catre unitatile de productie, acoperind toate activitatile si tranzactiile realizate de forta de lucru si furnizand dovezi ale lucrarilor efectuate. MES software pentru productie reduce costurile de inventar, diminueaza erorile si impactul acestora si permite imbunatatirea continua a proceselor din productie.

KPI indicatori de performanta productie - programe software productie

Urmarirea KPI si valorificarea informatiilor cheie

ERP software productie iti pune la dispozitie informatii actionabile despre lantul de aprovizionare si date ce tin de gestionarea comenzilor. Rapoartele si indicatorii cheie pe care ii poti urmari cu ajutorul sistemelor de automatizare permit obtinerea unei profitabilitati mai mare prin evidentierea unor aspecte de interes, precum variatiile de cost (cost standard vs. cost real).

MES, pe de alta parte, iti ofera perspective si informatii actionabile pe zona de productie. Urmarirea indicatorilor KPI din fabrica si afisarea datelor actualizate in dashboarduri usor de interpretat iti permit sa identifici probleme sau oportunitati, oferind o imagine clara asupra zonelor de interes, si astfel poti sa actionezi pentru a obtine rezultatele dorite pe termen mediu si lung. Totodata, notificarile / alertele pe care sistemul le genereaza in timp real te ajuta sa reactionezi imediat si sa iei masurile potrivite inainte ca  anumite situatii sa creeze costuri suplimentare sau alte probleme.

Un software pentru productie MES iti va pune la dispozitie inclusiv date despre: genealogia produsului, traseul urmat de produs, impreuna cu durata si ora la care s-a produs fiecare etapa din proces, dar si operatori, masini, date despre calitate, date de la utilaje, persoanele responsabile pentru fiecare etapa si multe altele. Cele doua sisteme, folosite impreuna, sunt doi piloni fundamentali care genereaza plus valoare afacerii, oferind informatii esentiale pentru imbunatirea continua a businessului. Sistemele software ERP si MES, utilizate impreuna, te vor ajuta sa reduci efortul depus in procesul de productie si costurile asociate cu aceste operatiuni, fiind baza unei productii de tip paperless factory.

Sisteme software productie din Romania ce sustin modelul de fabrica fara hartie (paperless factory)

ERP, APS si MES, de la Senior Software, sunt softuri de productie folosite de companiile din Romania pentru implementarea unui model de fabrica fara hartie. Flexibile si perfect integrate, solutiile oferite de Senior Software dispun de o gama larga de functionalitati si sunt capabile sa gestioneze optim resursele companiei si intregul flux de informatii cu privire la activitatea de productie si nu numai.

Schimbul de date intre sisteme, cat si prelucrarea informatiilor se realizeaza in format electronic, eliminandu-se astfel erorile care pot sa apara la procesarea pe hartie a datelor, lipsa trasabilitatii, problemele de comunicare interna si externa, timpii morti si blocajele sau intarzierile din productie.

software productie Romania - fabrica fara hartie, paperless factory

Vezi parerea companiilor din Romania despre softurile pentru productie ERP, APS si MES de la Senior Software:

Afla cum te ajuta sistemele integrate ERP, APS si MES in eficientizarea productiei si eliminarea proceselor din companie bazate pe utilizarea hartiei!

Ai nevoie de mai multe informatii? Afla detalii de la consultantii Senior Software

close-link
close-link
close-link
close-link