Anul 2022 a fost un an plin de provocari atat pentru antreprenori, cat si pentru contabili, respectiv firmele de contabilitate, deoarece, printre altele, a inceput punerea in practica a digitalizarii sistemului ANAF. |
SAF-T si impactul digitalizarii ANAF asupra departamentelor de contabilitate
Transformarea ANAF intr-o organizatie digitala are ca scop cresterea eficientei colectarii datelor si facilitarea interactiunii dintre administratia fiscala si contribuabili, precum si combaterea fraudei si evaziunii fiscale. Insa trecerea brusca la noul sistem de raportare, coroborata cu cerintele complexe declarative, au facut ca schimbarea sa fie una dificila, companiile intampinand diferite impedimente.
Cum a influentat aceasta transformare activitatea contabililor si in ce mod un soft ERP simplifica procedura de raportare SAF-T, dar si ce modificari apar din 2023, sunt cateva dintre subiectele abordate in urmatoarele randuri si dezbatute impreuna cu expertii contabili de la Finexpert-Boscolo* (Finexpert-Boscolo, Member Crowe Global, este una dintre cele mai mari companii romanesti de servicii profesionale care furnizeaza servicii integrate de contabilitate, audit & consultanta, salarizare, taxe & corporate; compania este formata dintr-o echipa din peste 230 de consultanti si detine in portofoliu peste 1000 de companii multinationale si locale).
Anul 2022 a fost unul special pentru ca in sfarsit se vorbeste si se pune in practica digitalizarea sistemului ANAF. Scopul este unul extraordinar, avand in vedere ca se urmareste eficientizarea activitatii de colectare a veniturilor, imbunatatirea relatiei cu contribuabilii, precum si combaterea evaziunii fiscale.
Dar trecerea este atat de brusca incat simtim ca se trece de la epoca de piatra undeva in viitor, in epoca SAF-T.
Finexpert-Boscolo, Member Crowe Global
SAF-T – noua era digitala ANAF
Modernizarea institutiilor de stat, al carei scop este de a simplifica sarcina administrativa a contribuabililor si de a limita evaziunea fiscala, reprezinta o tema intens dezbatuta in Romania in ultima perioada si produce numeroase controverse in domeniul contabil si nu numai.
In prezent, implementarea SAF-T continua sa fie probabil cea mai mare provocare pentru contribuabili si pentru departamentele de contabilitate, deoarece presupune resurse umane si financiare considerabile si, in plus, Declaratia informativa D406 nu este o declaratie obisnuita. Pentru a putea genera informatiile care trebuie transmise catre ANAF in cadrul Declaratiei D406, contribuabilii au nevoie in primul rand sa inteleaga arhitectura SAF-T, dupa care sa implementeze sisteme specifice pentru automatizarea raportarii.
De-a lungul anilor ni s-a confirmat ca viata de contabil nu este deloc plictisitoare, putem spune ca e chiar plina de adrenalina. Deoarece ANAF si Ministerul de Finante sunt institutii foarte active atunci cand vine vorba de impozite si declaratii, modificari ale legislatiei contabile si fiscale apar de mai multe ori pe an, iar modificari cu impact major apar cel putin o data pe an.
Astfel ca, marea provocare din acest an a fost interpretarea modului de raportare SAF-T si lucrul in echipa cu programatorii pentru implementarea Declaratiei D406.
Totodata, costul ridicat pe care il presupune implementarea SAFT, atat intern, pentru ca este necesar sa se foloseasca resursele proprii, cat si extern, privind investitiile in automatizari, a ingreunat si mai mult procesul de conformare.
Finexpert-Boscolo, Member Crowe Global
SAFT devine raportare obligatorie pentru contribuabilii mijlocii din ianuarie 2023
Incepand cu 1 ianuarie 2023, conform OF 1.783/2021, obligatia de depunere a fisierului SAF-T, prin Declaratia 406, se adreseaza contribuabililor incadrati in categoria de contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021.
De asemenea, obligatia de raportare SAF-T se adreseaza si contribuabililor care la data de 31 decembrie 2021 erau incadrati in categoria marilor contribuabili, iar incepand cu 1 ianuarie 2022 au fost incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, asa cum este specificat in actul normativ.
Insa contribuabilii mijlocii nu vor fi singurii vizati de raportarea SAF-T. Conform OF 1.783/2021, obligativitatea inregistrarii fisierului SAFT se adreseaza inclusiv bancilor, IFN-urilor (Institutii Financiare Nebancare) sau asiguratorilor, printre altii, care la data de 1 ianuarie 2022 erau incadrati in categoria de contribuabili mari.
Astfel, complexitatea Declaratiei D406, inchiderile de an, impreuna cu modificarile majore anuntate pentru codul fiscal (ex.: majorarea taxelor locale) vor fi o adevarata provocare pentru consultantii contabili.
Software contabilitate SAF-T
Contabilitatea masoara, inregistreaza, clasifica si comunica informatiile financiare cu privire la toate evenimentele si tranzactiile care au loc in cadrul unei companii, activitati care devin din ce in ce mai complexe de la un an la altul. Astfel, pentru a-si mari abilitatea de a inregistra si urmari tranzactiile financiare, tot mai multe companii implementeaza solutii software performante pentru contabilitate.
Datorita accesului rapid la informatii si a eliminarii operatiunilor redundante, solutiile software pentru raportare contabila si financiara au determinat schimbari importante in activitatea profesionistilor contabili si au imbunatatit sistemul de raportare financiara.
Prin urmare, un software contabilitate, precum sistemul software ERP, este un instrument esential tocmai pentru ca acesta este conceput sa inregistreze si sa proceseze usor tranzactiile contabile, precum si operatiunile din cadrul companiei. De asemenea, sistemul cuprinde diferite functionalitati care gestioneaza, printre altele: statele de plata, conturile creditoare si debitoare, planurile de conturi, balantele de verificare, raportarea financiara, obligatiile declarative si de plata si multe altele.
Pentru a raspunde cerintelor de raportare din partea autoritatilor fiscale si a managementului companiei, un sistem integrat pentru managementul resurselor este solutia ideala. Un sistem integrat de tip ERP elimina procesele ineficiente, iar inregistrarea manuala a datelor poate fi redusa semnificativ, avand la dispozitie informatii in timp real.
Finexpert-Boscolo, Member Crowe Global
ERP contabilitate pentru raportare SAF T
Sistemele ERP le permit contabililor sa gestioneze eficient documentele de natura financiar-contabila, declaratiile contabile, bilanturile si raportarile, dar si sa automatizeze operatiunile de generare a notelor contabile. Un sistem ERP contabilitate simplifica procesul de pregatire a Declaratiei 406, facilitand generarea automata a fisierului XML direct din aplicatie. Astfel, contribuabilii, impreuna cu departamentul de contabilitate, pot raspunde mai usor cerintelor complexe pe care le implica completarea si inregistrarea Declaratiei D406, avand siguranta ca informatiile din fisierul SAFT sunt furnizate corect si la timp.
In concluzie, sistemul ERP este un instrument vital in realizarea declaratiei SAFT si reprezinta solutia cea mai buna pentru extragerea informatiilor in vederea raportarii.
Atunci cand ai integrat un sistem ERP este mult mai usor de implementat SAFT pentru ca multe din informatii exista deja incluse in aplicatia pentru managementul resurselor si, de asemenea, toate datele necesare in vederea completarii Declaratiei 406 pot fi compilate conform schemei SAFT.
Finexpert-Boscolo, Member Crowe Global
Raportare SAF-T cu SeniorERP
Realizeaza raportarea SAF-T cu sistemul ERP de la Senior Software. Discuta cu un consultant si vezi cum decurge procesul pentru inregistrarea declaratiei D406!
Raportarea SAF-T ANAF cu sistemele ERP de la Senior Software
Sistemele ERP de la Senior Software simplifica procesul de raportare SAF-T si, implicit, de pregatire a Declaratiei 406, contribuabilii putand sa genereze automat fisierul XML direct din sistemele informatice SeniorXRP si SeniorERP.
Datorita integrarii Declaratiei D406 in sistemele ERP de la Senior Software, companiile pot raspunde mai usor provocarilor pe care le presupune completarea si depunerea Declaratiei Informative D406, avand siguranta ca informatiile din dosarul SAFT sunt furnizate corect si la timp.
Prin urmare, softurile SeniorXRP si SeniorERP contin Declaratia D406 impreuna cu o serie de proceduri pentru identificarea informatiilor contabile necesare in realizarea importului automat de date si raportarii SAF-T. Fisierul PDF solicitat de catre administratia fiscala este generat automat, iar semnatura electronica poate fi inclusa direct in sistemele ERP.