OEE - Ce este Overall Equipment Effectiveness si cum se calculeaza? Analiza OEE si importanta ei in productie

Overall Equipment Effectiveness, sau altfel cunoscut ca OEE, este utilizat in companiile din industria producatoare pentru a masura eficacitatea generala a echipamentelor de productie. In urmatoarele randuri vei afla informatii precum ce este OEE si ce beneficii aduce un software OEE (Overall Equipment Effectiveness), care este diferenta dintre Overall Equipment Effectiveness si Overall Equipment Efficiency, cum se calculeaza OEE si cat este de importanta utilizarea acestuia in mediul economic actual, dar si alte detalii de interes.

Creste productivitatea cu ajutorul OEE

In contextul economic actual, in care costurile cu materiile prime, cu energia si chiar cu resursa umana sunt in continua crestere si au devenit greu de previzionat, imbunatatirea productivitatii si mentinerea unei pozitii competitive in piata pot fi atinse printr-un control sporit asupra modului in care functioneaza echipamentele din productie. Defectarea utiliajelor, blocajele, functionarea echipamentelor la un randament sub cel optim si timpii mari de asteptare reprezinta doar cateva dintre problemele ce pot determina cresterea costurilor de productie, dar si dificultati in respectarea termenelor de livrare a produselor catre clienti.

Ce este OEE Overall Equipment Effectiveness Ce inseamna OEE

De aceea, intrumentele care permit analiza eficacitatii echipamentelor de productie sunt esentiale atunci cand urmaresti sa minimizezi pierderile si sa produci la costuri cat mai competitive, indiferent de industria in care activezi, iar in acest sens este utila calcularea si urmarirea indicatorului OEE. Prin masurarea eficacitatii utilajelor din fabrica, aspect realizat cu ajutorul indicatorului OEE, companiile au posibilitatea sa identifice si implicit sa diminueze pierderile, crescand astfel productivitatea din zona de productie si intarind pozitia businessului pe piata.

Ce este OEE? Ce inseamna OEE?

OEE este acronimul pentru Overall Equipment Effectiveness, termen englezesc a carui traducere in limba romana inseamna eficacitatea generala sau totala a echipamentului. OEE este indicatorul care masoara cat de bine se realizeaza o operatiune de productie cu echipamentele din fabrica, in comparatie cu potentialul maxim al acestora cu privire la disponibilitate, randament si calitate.

Istoria OEE

Termenul OEE, respectiv Overall Equipment Effectiveness, care inseamna eficacitatea generala a echipamentului, a fost inventat prin anii 1960 de Seiichi Nakajima, pionierul si creatorul japonez al sistemului TPM (Total Productive Maintenance). OEE a fost descris, ca o componenta centrala a metodologiei TPM, in cartea lui Seiichi Nakajima – TPM tenkai (1982, JIPM Tokyo).

Masurarea productivitatii din fabrica cu un software de calcul OEE

Calculul OEE a fost folosit de acesta pentru a calcula cat de eficient este utilizat echipamentul de productie si pentru a demonstra efectele metodei TPM. In prezent, OEE este un standard acceptat la nivel global pentru masurarea productivitatii, iar un OEE ideal sau 100% OEE inseamna ca s-au fabricat doar produse bune, in cel mai scurt timp posibil, fara timpi de oprire.

Care este diferenta intre Overall Equipment Effectiveness si Overall Equipment Efficiency?

Eficacitatea totala a echipamentului de productie si acronimul OEE sunt percepute uneori ca fiind unul si acelasi lucru cu Overall Equipment Efficiency, insa Overall Equipment Effectiveness si Overall Equipment Efficiency prezinta anumite diferente.

Overall Equipment Effectiveness – calculul OEE se refera la utilizarea masinilor din productie la potentialul maxim, pana la limita

Overall Equipment Efficiency – se refera la utilizarea masinilor din productie la potentialul maxim, pana la limita si cu un minim de resurse

definitie OEE - Overall Equipment Effectiveness

De ce este important calculul OEE – Overall Equipment Effectiveness?

OEE este un instrument de masurare relevant pentru toate companiile din industria producatoare, fie ca vorbim de producatorii de alimente / bauturi, de dispozitive medicale sau alte echipamente electronice s.a.m.d. Calculul OEE (Overall Equipment Effectiveness) este o parte indispensabila a strategiei de imbunatatire a activitatilor de productie, impreuna cu TPM (Total Productive Maintenance), ambele fiind instrumente esentiale ale conceptului Lean Manufacturing / Lean Production (care se refera la reducerea risipei din procesul de productie).

Analiza OEE ofera informatii despre ce utilaje / masini / procese necesita imbunatatiri si in ce moment. Utilajele care nu produc la eficienta maxima determina pierderi, iar in lipsa unui calcul al indicatorului OEE, multe pierderi nu pot fi depistate si, prin urmare, nu se pot lua masuri pentru remedierea acestor probleme.

Vizibilitate asupra utilajelor – analiza cu un software de calcul OEE

Asadar, timpul operational al unui utilaj are o importanta cruciala in eficienta inregistrata in productie, deoarece acesta nu poate fi recuperat indiferent de cati operatori sunt disponibili pentru a lucra cu acel utilaj. Altfel spus, datorita unui software de calcul al indicatorului OEE, companiile au vizibilitate asupra tuturor pierderilor de pe fiecare utilaj in parte si pot lua masuri pentru imbunatatirea acestor situatii.

analiza OEE – calcul indicator Overall Equipment Effectiveness

Care este diferenta intre OEE, TEEP si OOE?

OEE, TEEP si OOE sunt termeni frecvent utilizati in industria producatoare, toti reprezentand diferite metode de masurare a diferentei dintre cate bunuri poti teoretic sa produci, fata de cate produci de fapt. Aceasta diferenta te ajuta sa observi unde anume trebuie sa intervii pentru a face imbunatatiri astfel incat sa cresti performantele, fara sa investesti in noi utilaje sau instalatii de productie. Principalii factori care influenteaza OEE, TEEP si OOE sunt: disponibilitatea, calitatea si randamentul.

TEEP – Total Effective Equipment Performance

Este acronimul pentru Total Effective Equipment Performance si ia in considerare toti factorii care influenteaza OEE, insa include si perioadele de timp in care utilajele nu sunt active, fie pentru ca nu sunt functionale, fie pentru ca nu sunt deschise liniile de productie. Un procent de 100% TEEP ar insemna ca masinile din productie sa functioneze 24/7, producand cat mai rapid si fara opriri bunuri de cel mai inalt nivel calitativ.

Calcularea indicatorului TEEP se face dupa urmatoarea formula de calcul: TEEP = Randamentul x Calitatea x (Timpul efectiv de productie / Timpul total), unde Timpul efectiv de productie / Timpul total = Disponibilitatea.

OOE – Overall Operations Effectivness

Pe de alta parte, este acronimul pentru Overall Operations Effectivness si este o metoda mai putin utilizata de masurare a disponibilitatii liniei de productie. Aceasta prezinta o usoara variatie fata de OEE deoarece face o distinctie intre timpul in care functioneaza fabrica, fata de timpul la care este programat sa ruleze un utilaj.

Spre exemplu, cand se utilizeaza metrica OOE, timpul planificat de intretinere / mentenanta a utilajului este inclus in calculul OOE, insa nu si in calculul OEE. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul intretinerii planificate, masina nu este programata sa lucreze. Timpii de schimbare a turelor de lucru reprezinta un alt factor care influenteaza OOE. Cu alte cuvinte, OOE masoara disponibilitatea din punctul in care incepe tura de lucru pana in punctul in care aceasta se termina.

In majoritatea unitatilor de productie, nu este posibil sa incepi si sa finalizezi productia de bunuri astfel incat sa te incadrezi exact in acesti timpi de lucru, deoarece inevitabil vor fi perioade de asteptare. Astfel, masuratoarea OOE in productie cade, de regula, intre TEEP si OEE (timpul total, timpul de functionare, ora programata).

Calcularea indicatorului OOE se face dupa urmatoare formula de calcul: OOE = Randamentul x Calitatea x (Timpul efectiv de productie / Timpul de functionare), unde Timpul efectiv de productie / Timpul de functionare = Disponibilitatea.

utilaje productie - analiza OEE Overall Equipment Effectiveness

Cum se calculeaza OEE – Overall Equipment Effectiveness?

Calculul OEE cu un software specializat se face pe baza timpului in care este programata masina sa ruleze / lucreze. OEE este de fapt performanta acelei masini in comparatie cu capacitatea sa maxima, adica ceea ce ar putea face utilajul in cauza daca totul ar functiona perfect. Asadar, OEE ia in calcul toate pierderile, iar un scor OEE de 100% inseamna ca produci doar bunuri calitative, cu cea mai mare viteza posibila, fara intreruperi.

Calcularea indicatorului OEE se realizeaza dupa urmatoarea formula de calcul:

OEE = Disponibilitatea x Randamentul x Calitatea

Parametrii folositi in calculul OEE:

Disponibilitatea (Availability) – Factorul disponibilitate ia in calcul opririle planificate si neplanificate si reprezinta procentul de timp in care echipamentul / sistemul functioneaza, in raport cu timpul in care a fost planificat sa functioneze. Un scor al disponibilitatii de 100% inseamna ca procesul se desfasoara pe toata durata timpului de productie planificat

Randamentul / Performanta (Performance) – Factorul randament ia in considerare ciclurile lente si opririle de durata mica, reprezentand cantitatea produsa pe durata timpului de functionare, fata de potentialul maxim al echipamentului, specifiat de regula de catre producator. Un scor al randamentului de 100% inseamna ca procesul se desfasoara cu cea mai mare viteza posibila

Coeficientul calitatii / Calitatea (Quality index) – Factorul calitate ia in considerare defectele, inclusiv componente care trebuie refacute si reprezinta raportul dintre cantitatea de produse corespunzatoare calitativ si cantitatea totala a produselor fabricate. Un scor al calitatii de 100% inseamna ca nu exista defecte, toate articolele si componentele produse avand calitatea optima

Analiza OEE – exemplu de calcul OEE

Pentru o mai buna intelegere asupra calcului eficacitatii generale a echipamentului, vom prezenta un exemplu de calcul OEE si ce imbunatatiri se pot face pentru a creste indicatorul OEE.

Asadar, avand o linie de productie a carei viteza de operare este de 80%, cu 4% rata de productie articole defecte si care ruleaza pe o perioada ce reprezinta 40% din timpul disponibil, ca urmare a intreruperilor cauzate de reglaje si opriri determinate de defectiuni, calculul OEE in acest caz ar fi urmatorul: 40% x 80% x 96%, dupa formula Disponibilitate x Randament x Calitate, caz in care OEE este putin peste 30%.

In aceasta situatie, o imbunatatire semnificativa a scorului OEE s-ar putea obtine in primul rand prin cresterea disponibilitatii de a produce. Prin realizarea unor intretineri proactive si preventive corespunzatoare, care sa permita mentinerea functionalitatii echipamentelor pe o durata cat mai mare de timp, cu cat mai putine blocaje cauzate de defectiunile tehnice, s-ar imbunatati scorul disponibilitatii.

Astfel de masuri permit de regula cresterea semnificativa a scorului privind disponibilitatea. In acest context, sa presupunem ca am obtinut un scor de 90%, caz in care formula de calcul OEE va fi: 90 x 80 x 96, ceea ce inseamna ca indicatorul OEE va fi de aproape 70%.

Un sistem care prezinta un OEE de 85% este considerat a fi de nivel “world class”, iar un exemplu prin care ne-am putea apropia de acest procent ar fi: OEE = 90% (Availability) x 95% (Performance) x 99% (Quality index). Bineinteles, de retinut este ca parametrii de analiza OEE pot varia de la un proces la altul.

software OEE calcul – exemplu calculare Overall Equipment Effectiveness

Scorul OEE din companii este in general afectat semnificativ de urmatoarele:

Opririle planificate – care sunt determinate de schimburi, curatarea / igienizarea sau pregatirea utilajelor, schimbarea de scule etc.

Opririle neplanificate – care sunt derminate de defectiuni ale echipamentelor, de lucrari de intretinere neplanificate etc.

Opririle cu durata mica de timp – in general acestea sunt opriri care dureaza mai putin de 2 minute si au legatura cu solutionarea unor situatii precum obstructionarea unui senzor, blocaje etc.

Ciclurile lente – care tin de orice incetineste productia din a urma viteza maxima, precum o banda transportatoare uzata, un operator de masina fara experienta sau un echipament prost intretinut.

Defectele din proces – vizeaza piese defecte realizate in timpul productiei stabile din cauza erorilor de manipulare a echipamentelor sau din cauza setarilor incorecte ale echipamentelor.

Randamentul redus – este dat de piesele defecte realizate din momentul in care se produce o defectiune a echipamentului si pana in momentul in care echipamentul revine la starea optima.

OEE software – beneficii analiza Overall Equipment Effectiveness

Analiza OEE – beneficii

Companiile care folosesc analiza OEE pentru evaluarea nivelului de utilizare a capacitatii unui utilaj sau linii de productie obtin multiple beneficii valoroase, printre cele mai importante observate de catre producatori numarandu-se:

O rata mai mare de recuperare a investitiilor (ROI) – OEE te ajuta sa obtii o mai buna profitabilitate, asigurand un randament crescut prin ridicarea standardului de productivitate pe toate echipamentele

Cresterea competitivitatii – Cu un software de analiza OEE afli care sunt motivele pentru care produci mai putin decat ceea ce este posibil. Cunoscand aceste aspecte, poti lua masuri pentru corectarea ineficientelor, asigurandu-ti astfel un grad crescut de competitivitate in piata pentru afacerea ta

Un standard mai inalt de calitate – Prea multe produse defecte / cu defecte iti pot afecta serios afacerea. Folosindu-te de OEE si de tehnologia potrivita, vei avea o mai buna trasabilitate si vei identifica usor ce anume iti cauzeaza o calitate scazuta, astfel incat sa remediezi cat mai repede problemele aparute

Valorificarea unor informatii cheie – Cei mai multi dintre producatori nu realizeaza faptul ca, de fapt, functioneaza la un nivel de eficienta mai mic decat cel de care sunt capabili. OEE iti va permite sa cuantifici eficienta. Cand poti masura si analiza operatiunile, in acelasi timp ai si parghiile necesare pentru a-ti imbunatati strategiile de business. Nu doar produsele si procesele pot fi imbunatatite, ci si activitatea personalului din fabrica datorita vizibilitatii modului de lucru si a accesului la informatii in timp real

Reducerea costurilor de reparatie a utilajelor – Deoarece analiza OEE (Overall Equipment Effectiveness) te ajuta sa urmaresti mai atent performanta utilajelor / echipamentelor, poti anticipa mai bine problemele care ar putea sa duca la necesitatea unor reparatii si sa dispui masuri din timp pentru evitarea astfel de interventii costisitoare. Intretinerea preventiva si utilizarea inteligenta a utilajelor tinand cont de astfel de previziuni, in final se vor dovedi mai rentabile decat situatiile in care astepti pana cand echipamentul se defecteaza complet si iti opreste productia

Rolul MES in reducerea pierderilor si in cresterea eficientei in productie

O solutie MES pentru managementul operatiunilor din productie te ajuta, printre altele, sa preiei si sa analizezi usor informatiile de pe utilaje, permitandu-ti sa imbunatatesti eficienta totala a echipamentelor si astfel sa reduci costurile de productie si sa cresti productivitatea. Prin intermediul dashboardului OEE din sistem software MES poti vizualiza usor o serie de informatii cheie (principalele motive de defectiuni ale utilajelor, indicatorul OEE si Top 5 pierderi – pe luna curenta, luna anterioara, intervalul de timp predefinit etc.).

Rolul MES manufacturing execution system in reducerea pierderilor si in cresterea eficientei in productie

Un soft MES performant permite accesul si la alte tipuri de dashboarduri: dashboard operator, dashboard comenzi de lucru si dashboard utilaj (acesta afiseaza in timp real productia pe utilaj, de la activitati in derulare, viteza curenta, cantiatea produsa / ramasa si pana la timpul ramas si nu numai).

close-link
close-link
close-link
close-link